main logo
920

Gavrilița, la Festivalul Etniilor: Vă chem să rămâneți uniți

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat ieri la Festivalul Republican al Etniilor, desfășurat în orașul Taraclia.

Gavrilița, la Festivalul Etniilor: Vă chem să rămâneți unițiFoto: gov.md

Evenimentul a început cu o ceremonie de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul orașului, după care a continuat cu o serie de activități dedicate sărbătorii, cum ar fi parada porturilor populare și a colectivelor artistice venite din diverse colțuri ale țării, transmite Știri.md.

În luarea sa de cuvânt de la inaugurarea festivalului, care în acest an se desfășoară sub genericul „Unitate prin diversitate”, șefa Guvernului a salutat reprezentanții tuturor naționalităților participante la eveniment și și-a exprimat recunoștința pentru dorința lor fermă de a păstra tradițiile, de a conserva trecutul și de a prețui valorile lăsate de strămoși.

Prim-ministra a vorbit despre necesitatea ca, în aceste vremuri tulburi, când la granițele noastre se duce un război crunt și nedrept, să menținem pacea și unitatea poporului nostru.

Șefa Executivului a vorbit și despre principalele măsuri întreprinse de autorități pentru ca țara să se dezvolte în toate domeniile, iar cetățenii Republicii Moldova, indiferent de zona în care locuiesc, să ducă un trai decent și un mod de viață modern, european.

Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița:

"Bună ziua, Taraclia! Bună ziua, oameni dragi!

Câtă frumusețe, câtă culoare, câtă forță și demnitate umană este concentrată aici! Mă bucur să vă salut de pe această scenă! Festivalul etniilor ne unește – pe oameni de toate etniile, de toate vârstele, pe toți locuitorii Republicii Moldova. Ce bogați suntem, avându-ne unii pe

alții alături, ce bogați suntem, că, fiind atât de diferiți, reușim să rămânem unitari și uniți, ca degetele aceleiași mâini.

Vin în fața dumneavoastră cu un mare sentiment de recunoștință pentru faptul că reușiți să păstrați și să transmiteți mai departe generațiilor viitoare toate valorile, toate năzuințele și speranțele strămoșilor noștri, întreaga esență a ființei noastre ca popor. Doar cunoscându-ne trecutul, respectându-ne prezentul ne putem construi împreună un viitor.

În orice limbă am vorbi, avem cu toții o inimă, sângele nostru are aceeași culoare, dorințele noastre sunt la fel.

Căci ne dorim cu toții lucruri simple: ca în casele noastre să fie cald, copiii noștri să meargă la școală, iar bătrânii noștri să aibă o viață destoinică. Și acest lucru trebuie să-l ținem minte cu toții. Adevărata bogăție a unui popor nu este în abundență, ci în unitate.

În unitate este puterea. Dacă o națiune este unită, ea este invincibilă, este o cetate indestructibilă. Suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți, la fel de slabi pe cât suntem de divizați. Iar un popor divizat este prieten cu nevoia.

De aceea, în aceste vremuri de mare restriște, căci știți cu toții ce se întâmplă în Ucraina, vă chem să rămânem uniți, să nu vă lăsați manipulați de către unii politicieni care vor să dezbine țara, să o destabilizeze, să o arunce în aer doar pentru propriul profit de imagine.

Nu există și nu au existat pe pământul nostru motive de conflicte interetnice. Vecinii au trăit bine între ei, indiferent în ce limbă și-au vorbit și indiferent dacă și-au numit mâncarea kavurma, mangea sau tocană.

Generozitatea, ospitalitatea și grija pentru celălalt sunt calități pe care le avem cu toții și e bine să fie așa. Acum scopul nostru, al fiecăruia dintre dumneavoastră, este să păstrăm și să menținem pacea.

Doar în pace și libertate ne putem dezvolta, doar în pace ne putem construi un viitor. Mai mult ca orice pe această lume îmi doresc ca Moldova să devină o țară înfloritoare, o țară care își păstrează unitatea și diversitatea.

În țara noastră locuiesc reprezentanți a zeci de naționalități. Istoric suntem legați de zeci de țări ale lumii.

Cetățenii Republicii Moldova trăiesc și muncesc pe toate continentele planetei. Astfel suntem cu toții diplomați - și atunci când ne reprezentăm țara suntem dincolo de granițele ei și atunci când primim oaspeți acasă. Și mi se pare foarte important să fim adevărați diplomați! Să ne respectăm unii pe alții, să nu ne lăsăm, precum am mai spus, manipulați sau provocați.

Oamenii sunt marea bogăție a Moldovei. Și azi, fiind aici, la Taraclia, afirm cu tărie: comunitatea bulgară este una din nestematele Republicii Moldova. Puterea de la Chișinău face tot posibilul ca Taraclia să se dezvolte, ca Sudul, Nordul și Centrul Republicii Moldova să comunice, să locuiască în pace și armonie.

Dragi concetățeni, mă bucur să văd aici la Taraclia fețele zâmbitoare, să aud râsete de copii, să observ cât de armonios poate să se dezvolte diversitatea în țara noastră. O Moldovă pașnică, în care fiecare cetățean îl tratează pe celălalt cu respect - aceasta este ideea noastră națională, scopul nostru și sarcina noastră.

Vă urez pace, echilibru sufletesc și siguranță în ziua de mâine! Calea noastră este spre Europa, iar Uniunea Europeană va asigura prosperarea țării noastre și va apăra drepturile tuturor oamenilor, tuturor naționalităților. Noi suntem poporul unit al Republicii Moldova, și noi am ales calea civilizației și a păcii!

Pace nouă! Pace tuturor!", a conchis Gavrilița.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării