Găgăuzia: Meşteri din diferite regiuni ale ţării şi-au expus covoarele ţesute manual
Peste 100 de obiecte din colecţiile personale şi fondurile muzeale au fost expuse la Festivalul de covoare găgăuze. Ateliere pentru copii şi adulţi, bucătărie populară, cântece şi dansuri tradiţionale - toate au avut loc în satul Gaidar, din Comrat.

În cadrul ediţiei din acest an, din fonduri europene, a fost restaurată moara veche de peste o sută de ani, relatează Știri.md cu referire la Moldova 1.
Meşteri din diferite regiuni ale ţării au venit cu cele mai unice şi vechi covoare lucrate manual.
„Am învăţat să ţes de la mama mea, deoarece am avut mereu un război în casă. Un covor ţesut cu o lungime de 2 metri, îl pot face în două zile dacă muncesc din greu. Gândirea pozitivă îmi uşurează munca”;
„Noi tragem lâna, o curăţăm şi o scoatem pe cea mai murdară. Lâna o folosim pentru confecţionarea covoarelor, aşternuturilor. Facem asta din copilărie. Am fost învăţaţe de mamele şi bunicile noastre”;
„La acest festival am adus câteva covoare. Am luat covoare mai vechi, avem din 1960”, au menţionat participanţii la eveniment.
„Aici în sudul Republicii Moldova am văzut această bogăţie minunată - aceste covoare care sunt ţesute cu dragoste şi leagă atâtea tradiţiile balcanice, cât şi cele turceşti şi cu aroma moldovenească”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Satul Gaidar este cunoscut şi pentru faptul că pe vremuri aici funcţionau peste 20 de mori de vânt, iar moara restaurată este un eveniment important pentru locuitori.
„După o lungă pauză, va începe să funcţioneze din nou moara noastră unică, construită de strămoşii noştri în secolul al XIX-lea. Sunt sigură că aceasta va deveni un loc atractiv din harta turistică a ţară noastre”, a menţionat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.
Festivalul Covorului este la cea de-a 9 ediţie.