Fuziunea fabricilor de sticlă ale grupului Glass Container, autorizată
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a autorizat reorganizarea societăților pe acțiuni Glass Container Company și Glass Container Prim prin fuziune cu absorbția Glass Container Prim de către Glass Container Company.

Procesul de reorganizare a fost inițiat de noul proprietar, grupul austro-elvețian Vetropack, încă în primăvara anului 2020, dar pandemia COVID-19 și alte evenimente, inclusiv blocarea activității CNPF timp de cinci luni nu au permis finalizarea lui, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.
De asemenea, CNPF a decis să aprobe și înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a rezultatelor emisiunii suplimentare de acțiuni ale Glass Container Company SA în sumă de circa 165,38 milioane lei, în număr de 341.686 acțiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 484 lei, urmare a reorganizării.
Menționăm că, la începutul procesului de fuziune, Glass Container Company avea un capital social de circa 243,55 milioane lei divizat în 503.196 acţiuni nominative, cu valoare nominală de 484 lei fiecare.
Acesta era deținut de Vetropack Austria Holding AG – 502.998 acţiuni (99,961% în capitalul social) și Eleusis Limited – 198 acţiuni (0.039% în capitalul social).
Glass Container Prim SA are un capital social de 285,343 milioane lei divizat în 285.343 acţiuni nominative, cu valoare nominală de 1.000 lei fiecare. Acesta era deținut integral de Vetropack Austria Holding AG.
În 2020 cele două companii au avut vânzări de circa 775 milioane lei și un profit de aproape 91 milioane lei.
Amintim că în vara anului 2020, în cadrul unei tranzacții, Vetropack Austria Holding, o filială a grupului elvețian Vetropack, a preluat Glass Container Company și Glass Container Prim din Republica Moldova. Valoarea tranzacției a fost de circa 900 milioane lei.
Vetropack Austria este membră a grupului Vetropack din Elveția. Compania Vetropack a fost fondată acum 108 ani, în Elveția, și este specializată în fabricarea de ambalaje din sticlă pentru industria alimentară și a băuturilor.
Practic, este o afacere de familie, or aproape 80% din capital este controlat de familia Cornaz din Elveția.
În Republica Moldova mai sunt încă două fabrici de sticlă: una la Chișinău, deținută de stat, și a doua la Florești, aflată în faliment și care practic nu mai poate fi repusă pe picioare.