main logo
2661

Furtuna a distrus acoperișurile instituțiilor publice din raionul Edineț

Furtuna din seara zilei de ieri a afectat puternic mai multe localități din nordul țării. Aceasta a făcut ravagii mari în orașul Edineț. Copacii au fost doborâți la pământ, locuitorii au rămas fără lumină, iar zeci de case au rămas fără acoperiș. Din cauza vântului puternic și clădirea Consiliul Raional a rămas fără acoperiș, iar o treime din țigla metalică de pe Centrul de Sănătate Publică a distrus culturile oamenilor din apropiere.

Furtuna a distrus acoperișurile instituțiilor publice din raionul Edineț

„Aceasta a fost o adevărată furtună și nu o simplă furtună, ci ca o adevărată tornadă.  A fost un vânt foarte puternic, zburau frunzele, pietrele și mari și mici. Am suferit din cauza că casa este înconjurată de aceste foi de țiglă metalică, de grădină nu mai zic nimic, nici de castraveți sau de roșii. A fost groaznic”, susține Zinaida Burdeniuc, transmite Știri.md, cu referire la nordnews.md. 

Din cauza lipsei acoperișului, echipamentul medical de prelevare a testelor la Covid de la CSP, în valoare de peste 10 milioane de lei, ar fi putut fi inundat.

„O treime de acoperiș care este pe clădirea centrală este deteriorat complet, a ajuns la vecini. Cel de pe garaje care sunt pentru autovehicule este absolut complet descoperit. Avem două geamuri sparte. La etajul patru acolo unde este descoperit avem laboratorul covid unde avem aparataj foarte scump și l-am învelit cu peliculă ca să putem să-l protejăm mai departe în caz că vin alte ploi. Este durut, foarte durut, eu știu că acolo unde nu sunt bani nu este, dar asta e. Este foarte tragic”, declară șefa Centrului de Sănătate Publică, Edineț.

Fără acoperiș au rămas și cei de la Filiala Edineț a Camerei de Comerț și Industriei a Republicii Moldova.

„Încă ieri seara după furtună am ieșit în oraș ca să văd la Oficiu ce s-a întâmplat. Acasă era o strășnicie, dar am trecut cu bine. Aici în oficiu este mai rău, am avut de păgubit din cauza copacilor, oameni nu erau în clădire, deci n-au avut de suferit. Ceea ce văd pe străzile de municipiu într-adevăr sunt intervenții la nivel de Gospodăria Comunală, la nivel de furnizarea energiei electrice și la nivel de gazificare, fiindcă foarte multe s-au întâmplat, anume au fost distruse liniile de mare voltaj și au fost distruse conductele cu gaz”, menționează Ina Stanciu.

Autoritățile Publice Locale au reacționat imediat ca să înlăture consecințele furtunii.

„În urma celor întâmplate a fost covocată la orele 08:00 Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Edineț, unde au fost trasate sarcini pentru toți factorii de decizie din teritoriu pentru a estima pagubele materiale și a evalua prejudiciu care a fost cauzat atât a institușiilor publice cât și persoanelor fizice din raion”, declară Vitalie Vicol.

„Pagubele cele mai mari sunt făcute în Edineț, Cupcini, Alexandreni, Bleșteni, Volodeni. Sunt cele mai afectate localități. În rest sunt afectate nu într-o măsură atât de mare, unde mai puțin, unde mai puternic, dar practic sunt afectate toate localitățile, în jur de 42 de localități”, menționează președintele raionului Edineț.

Și orașul Cupcini a fost lovit de furtună.

„A fost o furtună tare puternică, timp de 15 minute a distrus totul. Nu pot descrie prin cuvinte. A fost strașnic, a distrus totul.  Aici sunt brazi și ieri era totul blocat. Poliția lucra ca să deblocheze drumurile.”

Unii locuitori plecați de-acasă au aflat de tragedie la telefon.

„Nu eram acasă. Mi-au telefonat vecinii, mi-au spus că o parte din acoperiș e dusă. Am venit acasă de la Chișinău și am găsit și drumul închis din cauza acoperișului care era în drum, gardul vecinilor distrus, la noi o parte din casă fără acoperiș și nici nu știm cum să găsim meșteri fiindcă multe case distruse, iar echipele de constructori sunt ocupați la maxim.”

„Treizeci de procente de ardezie a fost suflată de vânt, parțial a plouat, în pod, în casă am avut noroc și n-a ajuns apa. Na- durat mult, în jur de 15 minute. La vecinii din jur sunt situații în genere ieșite din comun”, spun localnicii.

În ședința guvernului de ieri, premierul Dorin Recean a menționat că se vor aloca bani din bugetul de stat pentru a procura materiale de construcție pentru casele cetățenilor care au fost afectați în urma furtunii.

„O să solicit Ministerului de Interne să accelerăm lucrul comisiilor situațiilor excepționale locale în așa fel încât astăzi pe parcursul zilei să colectăm toate necesitățile, în special pentru ardezie, materiale de construcție, așa fel încât azi sau mâine să putem să aprobăm distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar ca urgent să reparăm casele oamenilor”, susține Dorin Recean.

În urma condițiilor meteorologice nefavorabile, înregistrate în seara zilei de 25 iulie curent, angajații IGSU au intervenit în mai multe localități din nordul țării cum ar fi Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Ocnița, și Drochia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării