main logo
1075

Furtul miliardului: Dosarul unui funcționar BNM, trimis în judecată

Procurorii au finalizat urmărirea penală în cazul unui funcționar din cadrul Băncii Naționale a Moldovei desemnat să administreze Unibank.

Furtul miliardului: Dosarul unui funcționar BNM, trimis în judecatăFoto: mold-street.com

Potrivit informației din dosarul „frauda bancară a mijloacelor bănești garantate de stat”, administratorul special al Unibank, în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 milioane lei – mijloace bănești din contul garanțiilor de stat, transmite Știri.md.

Astfel, potrivit datelor, funcționarul este învinuit de comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Potrivit legii, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

”Procurorii precizează faptul că inculpatul deținea funcție de conducere în BNM în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank, în vederea redresării situației financiare precare create în această instituție, rezultată din „frauda bancară. Mai exact, situația financiară fusese constatată ca nerespectând coeficientul lichidității din acea perioadă și măsurile de remediere impuse.

Ca atribuții de bază, administratorul special urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților Unibank și să determine dacă aceștia din urmă nu sunt persoane afiliate băncii, precum și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din spălare de bani din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul urma  să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”.

Totuși, administratorul special al Unibank a ignorat cerințele impuse și intenționat a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii cât și din frauda bancară de la Banca de Economii. Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor; iar ținând cont de faptul că la acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare,  banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.

Trebuie menționat, fapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută, în aprilie 2015, din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.

Acțiunile persoanelor juridice și fizice afiliate băncii și organizației criminale prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor bănești furate sunt investigate într-un dosar separat, rezultând din complexitatea acestuia și volumul de lucru”, se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării