main logo
4267

Șefi de la Ministerul Economiei cu venituri de până la 100.000 de lei

După ce la ultima ședință de Guvern, Maia Sandu a criticat salariile exagerat de mari ai unor funcționari publici, în speță Iurie Ciocan ce ridică cica 70 de mii de lei brut pe lună, am descoperit că cel puțin, la nivel de Minister de Economie, sunt mulți alți funcționari care se pot lăuda cu venituri și mai mari.

Șefi de la Ministerul Economiei cu venituri de până la 100.000 de leiFoto: unimedia.info

Astfel, unii șefi de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), care dețin și funcții de reprezentanți ai statului în cadrul unor întreprinderi de stat, ajung să ridice salarii de până la 100 de mii de lei lunar, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Unii dintre ei, pe lângă venituri de zeci de ori mai mari decât salariul mediu pe economie, nu se sfiesc să facă și campanie electorală pentru șefii lor.

Grosul banilor vin din statutul de „reprezentant al statului” în diferite întreprinderi de stat precum Moldovagaz, S.A. Furnizare Energie Electrică - Nord, S.A. Moldtelecom, Î.S. Moldelectrica, S.A. Termoelectrica, S.A. CET-Nord.

Călin Negura, șeful Direcției Politici în Domeniul Energetic din cadrul MEI a obținut în 2018 un venit de peste 1,2 milioane de lei, dintre care 114.188 de lei reprezintă salariu de bază obținut în calitate de șef de direcție, iar restul 1,05 milioane de lei sunt indemnizații primite de la Moldovagaz, S.A. Furnizare Energie Electrică - Nord, S.A. Moldtelecom, Î.S. Moldelectrica, S.A. Termoelectrica, S.A. CET-Nord.

Potrivit declaraţiei de avere, Călin Negura şi soţia sa deţin câte o treime cotă pate din două apartamente, ambele scrise pe soţia acestuia, care activează în cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație. Aceasta a declarat pentru anul trecut un venit de 278.001 lei.

Călin Negură a ajuns în vizorul presei în aprilie 2017, fiind vizat în dosarul licitațiilor trucate de la Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE). 

Fostul director al Fondului de Eficiență Energetică în perioada 2013-2016 și al Agenției pentru Eficiență Energetică, Călin Negură, a încasat salarii grase aflându-se în aceste funcții.

În cadrul campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 24 februarie curent, Negura a pozat cu bannere de susținere alături de fost ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, pe atunci candidat pe circumscripția nr. 31, Chișinău din partea Partidului Democrat.

Un alt șef de Direcție, din cadrul aceluiași minister, are un venit de aproape 80 de mii de lei pe lună. Este vorba de șeful Direcţiei Infrastructura Calităţii şi Securitate Industrială din cadrul MEI, Marian Mamei.

Potrivit declarației de avere, Mamei a obținut în 2018 un venit de 956 de mii de lei, dintre care 759.602 lei sunt indemnizații și recompense primite în calitate de reprezentant al statului în cadrul a șase întreprinderi de stat. Cei mai mulți bani i-a obținut de la S.A Moldovagaz și Metalferos - peste 600 de mii de lei.

Soții Mamei dețin și două apartamente procurate în 2010, scrise pe numele soției lui Marian Mamei, a căror valoare cadastrală e de 274.007 lei fiecare.

Tot pe numele soției lui Marian Mamei sunt trecute și trei automobile, două dintre aceste - un Hyundai Tucson de 484 de mii de lei și un automobil de model Toyota Auris de trei mii de euro, - procurate, iar un alt automobil de model Toyota Auris în valoare de 316 de mii de lei, deținut prin contract de folosință.

Mai mult, în perioada 2017-2019, soția lui Marian Mamei a dat cu împrumut sume mari de bani. Valoarea împrumutului se ridică la două milioane de lei. Interesant este că, banii sunt oferiți fără dobânzi.

Un alt șef de direcție cu venit lunar de peste 55 de mii de lei este Vasile Vulpe, de la Direcția Politici Economice și Mediul de Afaceri. 

Potrivit declarației de avere pentru anul precedent, Vulpe a obținut un venit de 688.804 lei, dintre care 497.079 de lei fiind indemnizații, obținute, la fel ca ceilalți doi colegii ai săi, din activitatea de reprezentant al statului în întreprinderi de stat. Cei mai mulți bani i-au venit de la RED Nord SA, Moldtelecom și Metalferos SA.

Vasile Vulpe declară un apartament de 71,1 m.p, al cărui valoare cadastrală e de 387.759 de lei și care, de asemenea, este scris pe numele soției.

Șeful din cadrul MEI mai declară și două autoturisme - un automobil de model Toyota Auris din 2011, procurat anul trecut cu 20 de mii de lei, deși prețul pe piață a unei mașini de acest model pornește de la 80 de mii de lei. Un alt automobil deținut de Vasile Vulpe este o Toyota RAV 4, procurată în 2017 cu 200.000 de lei.

Șefa secţiei financiar-administrative din cadrul MEI, Ecaterina Țurcanu, a obținut anul trecut indemnizații de 232.771 de lei din activitate de activitatea de reprezentantă a statului în societățile comerciale, iar alți 200.474 de lei obținuți au constituit salariul de bază.

Tot aceasta a ridicat în 2018 o pensie în valoare de 114.680 de lei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Împreună cu soțul său, Ecaterina Țurcanu deține o vilă și o casă de locuit, ambele scrise pe soțul său, Tudor Țurcanu. Tot pe numele acestuia este înregistrat și un Nissan NEW Qashqai Gri procurat în 2017 și care a costat 361.725 de lei.

În declarația sa de avere, șefa secţiei financiar-administrative de la MEI indică o donație pe care a făcut-o în valoare de 15.000 de euro.

La capitolul datorii, indică 18.319 de lei pe care trebuie să în întoarcă până în 2020, Întreprinderii de Stat Statiunea Tehnologica pentru Irigare Chisinau, și alți 5000 de euro luați de la o persoană fizică, pe care trebuie să îi restituie până în 2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării