main logo
1548

Frauda bancară. Stoianoglo: Niciun figurant nu conlucrează cu ancheta

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a susținut în această dimineață un briefing de presă privind frauda bancară.

Frauda bancară. Stoianoglo: Niciun figurant nu conlucrează cu anchetaFoto: știri.md

Potrivit procurorului, de când acesta a venit la conducerea instituției ''practic nimeni nu conlucrează cu ancheta'', transmite Știri.md.

''Cei implicați în fraudă, până în prezent sunt speriați. Ne-am ciocnit cu blocaje chiar și în interiorul instituției, iar procurorii implicați își duc misiunea mai departe. Și pentru a-și justifica acțiunile anterioare, ei continuă să activeze în detrimentul aflării adevărului'', a declarat acesta.

Necătând la toate greutățile, procurorul a declarat că investigările vor continua, iar acesta nu are de gând să înceteze.

''Astăzi a fost finalizată investigarea privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale despre care s-a vorbit mult în ultimul timp.

Acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.
Menționăm că, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare.

Cât despre fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii, aceasta este cercetată în stare de libertate, după ce încă în luna martie curent, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Figuranții pe dosar au fost informați despre terminarea urmăririi penale. La această etapă, părțile fac cunoștință cu materialele cauzei penale, procurorii urmând, la scurt timp, să-l expedieze în judecată.

Am urmărit speculațiile despre ”mișcările împotriva investitorilor străini”, despre cercetarea penală a acționarilor acestei bănci sau despre ”mâna lui Platon” în toată această investigație.

Am încercat să detectez miza acestor speculații şi mă întreb care este scopul și gradul de responsabilitate al celor care le lansează? Acțiuni care nu pot genera decât incertitudine, destabilizare și o prelungită neîncredere în anchetă.

Păcat că, printre multitudinea de voci, nimeni nu a abordat un alt aspect, cel mai important, și anume - faptul că statul Republica Moldova și cetățenii săi au fost fraudați cu un miliard de dolari, iar Procuratura trebuie să-și justifice menirea. Rolul procurorilor este de a investiga obiectiv cazul, a-i deferi justiției pe toți cei implicați în schema criminală, pentru ca statul și cetățenii păgubiți să fie repuși în drepturi prin recuperarea de la cei vinovați a banilor sustrași.

Anumite voci ne-au acuzat că nu am fi acționat transparent și că nu am fi oferit publicului toată informația. Nu este adevărat și o știți bine cu toții. Mai mult ca atât, Parlamentul, Președinția, Guvernul și alte autorități au fost informate complex despre evoluțiile anchetei și problematica cu care ne-am confruntat'', a declarat Stoianoglo.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării