main logo
611

Fotolii ginecologice adaptate pentru 30 de centre de sănătate prietenoase tinerilor

Treizeci de centre de sănătate prietenoase tinerilor din țară au fost dotate cu echipament medical adaptat fetelor și femeilor cu mobilitate redusă.

Fotolii ginecologice adaptate pentru 30 de centre de sănătateFotolii ginecologice adaptate pentru 30 de centre de sănătate

Inițiativa a fost prezentată miercuri, 18 octombrie, în incinta Centrului „Neovita” din Capitală. Evenimentul, care a avut loc în contextul lansării Raportului global Starea Populației Lumii 2017, a fost organizat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC Moldova), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu „Neovita” și AO „Motivație”, transmite IPN.

Ministra sănătății, Stela Grigoraș, a declarat că această inițiativă este semnificativă pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. „Vreau să vă asigur că politica Ministerului este de a munci foarte mult pentru a realiza dreptul dumneavoastră de a avea acces la servicii medicale și sociale îmbunătățite, inclusiv la servicii, programe care țin de dreptul la sănătate sexuală și sănătate reproductivă”, a notat ministrul.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU, a menționat că acest subiect este actual în contextul în care în lume, dar și în Republica Moldova, există angajamentul de atingerea a celor 17 obiective globale de dezvoltare durabilă, principiul cărora este reducerea inegalităților, cu accent pe cei mai nevoiași.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, a declarat că fiecare persoană, măcar o dată în viață, s-a confruntat cu ceea ce înseamnă inegalitate, însă cei care au de suferit mai mult de pe urma inegalităților economice sau sociale sunt în primul rând tinerii, fetele și femeile din familiile sărace, populația din mediul rural și cei care au o anumită dizabilitate. Rita Columbia a mai spus că inițiativa prezentată astăzi trebuie să servească drept un exemplu, care să reprezinte o normă, nicidecum o excepție.

Echipamentul medical adaptat necesităților persoanelor cu mobilitate redusă a fost procurat și instalat cu sprijinul Guvernului Elveției. Reprezentanta SDC Moldova, Simone Giger, a menționat că prin intermediul acestui proiect s-au făcut pași mici, dar importanți în vederea recunoașterii și afirmării drepturilor sexuale și reproductive ale fetelor și femeilor cu dizabilități din Moldova. Potrivit ei, prin dotarea celor 30 de instituții cu fotolii ginecologice adaptate au fost create condiții de bază pentru a asigura accesul la îngrijiri ginecologice.

Ludmila Iachim, manager de proiecte la AO „Motivație”, a spus că fotoliile adptate au o flexibilitate mai mare – poate fi coborât sau ridicat la nivelul solicitat. Femeile cu mobilitate redusă îl vor putea utiliza de sine stătător, fără să apeleze la ajutorul lucrătorului medical. „Femeile cu dizabilități sunt triplu discriminate. Suntem femei, avem o dizabilitate și vrem să fim mame. Chiar dacă este un drept al nostru, este nevoie să-l demonstrăm”, a mai spus Ludmila Iachim.

Potrivit Raportului „Starea Populației Lumii 2017” a fost lansat de către UNFPA la nivel global pe 17 octombrie. Potrivit Raportului, zece din cele mai egale 25 de țări din lume se află în Europa Centrală și de Est, iar Republica Moldova se află printre ele. Cu toate acestea există diferențe mari între țări și în interiorul acestora. 

De exemplu, Republica Moldova se află printre cele 28 de țări din lume unde rata asistenței medicale specializate la naștere este de 100%. Pe de altă parte, Republica Moldova, rămâne cu mult în urma statelor dezvoltate la capitolul prevenirii mortalității materne, sarcinii în rândul adolescentelor și la capitolul accesului la metode moderne de contracepție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării