main logo
4788

Fosta adjunctă a APP, indignată că trebuie să achite pentru un colet expediat în 2023

Fosta șefă adjunctă a Agenției Proprietății Publice, Tatiana Savva, s-a arătat nemulțumită de faptul că a trebuit să plătească pentru un colet din 2023, când erau în vigoare alte prevederi, ca pentru unul care a fost livrat în anul 2024, unde sunt deja alte condiții pentru cei care primesc colete din străinătate.

Fosta adjunctă a APP, indignată că trebuie să achite pentru un coletPoză simbol

„Din 1 ianuarie, trimiterile poștale (coletele) ce depășesc valoarea totală de 150€ din partea persoanelor fizice către alte persoane fizice sunt vămuite cu perceperea drepturilor la import. Plătești TVA 20% și o taxă vamală corespunzătoare mărfii (la mine a fost și alte 10%). Dacă aș fi primit același colet din partea unei persoane juridice, valoarea impozabilă ar fi fost de 300 sau 400 de euro, în funcție de modul de transport”, scrie aceasta pe Facebook, transmite Știri.md.

Drept urmare, Tatiana Savva a venit cu mai multe întrebări către inspector. 

„- Drepturile de import se achită de la valoarea totală a mărfii sau diferența dintre aceasta și 150€? Dacă tot sunt scutiți primii 150€, logic e să plătești pentru diferență. Dacă coletul e de 155 euro, plătesc pentru 5 euro, nu 46,5 sau 30% din suma coletului. Ar fi fost logic, nu? Dacă aplici o normă, o aplici uniform.

- Coletul a ajuns în țară pe 15 decembrie. Azi, doamnele de la oficiul poștal de lângă casă (să le fie cafeaua gustoasă), l-au căutat și mi-au spus că e reținut de vamă. Ghiciți conform cărei perioade am plătit: 2024. Iată aici, un sincer, de ce? Înțelegerea despre încărcarea la sărbători e validă dacă nu mă și costă mai mult decât timpul meu. Să mă duc la Fisc și la vamă și să spun și eu: Înțelegeți…

- De ce persoanele fizice sunt obligate să plătească mai mult decât cele juridice? Limita e una care cere explicații, ori era mai simplu și mai ieftin să o declar pe persoană juridică.

- Ce facem dacă primim marfa de la un liber profesionist? Un pictor? Un sculptor? Un scriitor? Nu mai vorbesc de servicii”, a scris aceasta.

Ea a adăugat că înțelege că se dorea ca fiecare persoană să fie responsabilă și să declare valoarea bunurilor în vamă, însă „intențiile bune, gândite prost, vor avea efecte inverse”.

Știri.md amintește că Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la limita de până la 45 de euro pentru coletele neimpozitate, transmise de peste hotare de persoanele fizice.

Astfel, din 2024, coletele care vor ajunge în țara noastră atât de la persoane fizice, cât și magazinele online din străinătate vor fi supuse taxelor vamale doar dacă valoarea lor va depăși 150 de euro.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării