main logo
2503

Forța Fermierilor: Guvernul Recean condamnă la moarte agricultura națională

„Ieri, 7 mai, în ședința Guvernului, am asistat la o nouă demonstrație a Guvernului de scuipat direct în fața întregului sector agricol din Moldova”, susțin reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

Forța Fermierilor: Guvernul Recean condamnă la moarte agriculturaFoto: Știri.md/Arhivă

Aceștia menționează că, aprobarea „Agendei de reforme aferente Planului de creștere al Republicii Moldova pentru anii 2025-2027" reprezintă nimic altceva decât „pregătirea funeraliilor pentru întregul sector agricol național”, transmite Știri.md. 

Calamități naturale și administrative care sufocă sectorul agricol 

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, consecințele războiului, secetele prelungite, înghețurile, arșița, pesta porcină, riscul de febră aftoasă și alte catastrofe agricole sunt amplificate sistematic prin:

  • Constrângeri și tergiversări deliberate în neachitarea TVA-ului acumulat;
  • Sistarea Programului de restituire a accizei la motorină pentru producătorii agricoli;
  • Blocarea subvențiilor garantate conform legilor naționale și europene în vigoare;
  • Diminuarea accesului la creditare;
  • Absența măsurilor reale de atenuare a riscurilor climatice și financiare.

Fermierii spun că toți aceștia factori distrug activ ramura agricolă și „sunt exacerbați prin incompetența proeminentă a Guvernului sau, posibil mai grav, prin intenția deliberată a actualei puteri de falimenta fermierii cu scopul de a pune pe tavă terenuri agricole ieftine pe masa agroholdingurilor”. 

Reforme care ucid în loc să salveze 

Potrivit Forței Fermierilor, în loc să implementeze reforme țintite pentru soluționarea și stabilizarea sectorului agricol, „Guvernul a decis să cheltuie și mai mulți bani pe împovărarea, birocratizarea și stoarcerea fermierilor și a comunităților rurale”. 

„Așadar, unicele măsuri pentru agricultură incluse în Agenda de Reforme aferentă Planului de Creștere 2025-2027 sunt: 

  • Crearea Camerelor agricole - o nouă structură birocratică parazitară sub lozinci europene, finanțată din buzunarul agricultorilor și din bani publici, care mai mult va încurca decât dezvolte, spre deosebire de asociațiile de profil existente;
  • Dezvoltarea Programului LEADER - un instrument mascat de influență și șantaj politic la nivel local pentru APL și gospodăriile mici, care consumă resurse financiare exorbitante pentru administrarea unui proces cu durată de doar 60 de zile; 
  • Instituționalizarea și adâncirea controlului statal asupra întregului sector agricol și a gospodăriilor de fermier, cu scopul evident de a extrage și mai mulți bani de pe spinarea țăranului. 

Un exemplu recent și revoltător: noile Modificări aduse Codului Funciar obligă țăranii la cheltuieli suplimentare de 3-5 mii lei pentru așa-numitul „raport de evaluare de preț a terenului” la comercializarea terenului agricol - sumă colosală pentru un locuitor rural, care ar putea supraviețui până la două luni cu acești bani, în condițiile lipsei acute de alternative economice la sat”, se mai arată în comunicatul emis de asociație. 

Fermierii menționează că aceste reforme pun în aplicare un plan de execuție publică a agriculturii moldovenești, „iar actuala guvernare acționează precum un călău sângeros care răsucește necruțător lama în rana sângerândă a victimei, savurând cu o plăcere sadică ultimele zvâcniri ale existenței economice a țăranilor și a satelor în general”. 

„Constatăm cu maximă indignare și dezamăgire profundă incompetența flagrantă și disprețul total manifestat de actualul guvern față de necesitățile vitale ale agricultorilor. În timp ce fermierii se confruntă zilnic cu o luptă disperată pentru supraviețuire, guvernanții își continuă nestingheriți politicile dezastruoase care adâncesc prăpastia dintre promisiunile deșarte și realitatea crudă de la sate. Incompetența și dezinteresul cronic definesc acțiunile actualului cabinet, care a demonstrat în repetate rânduri că nu are nici capacitatea intelectuală, nici voința politică de a implementa măsuri concrete pentru redresarea situației”, scriu aceștia. 

În context, fermierii cer acțiuni imediate din partea autorităților și solicită stabilizarea ramurii agricole prin acțiuni imediate și pe termen lung: 

- Declararea stării de criză în Agricultură și reluarea apelului către Uniunea Europeană pentru consolidarea Fondului de Solidaritate pentru Criza din Agricultura Republicii Moldova; 

- Onorarea plăților garantate prin legi de către stat pentru agricultori precum: rambursarea TVA-ului acumulat, restituirea accizei la motorină, plata datoriilor la subvențiile agricole; 

- Adoptarea de înlesniri fiscale pentru agricultorii afectați de intemperii; 

- Crearea unui Program național pentru creșterea rezilienței sectorului agrar din Moldova - care să includă asistență tehnică și finanțări la condiții preferențiale pe termen lung (finanțare sisteme de irigare, anti-îngheț, protecție, tehnica no-till de conservare umiditate în sol, cultivare și procesare de plante rezistente la înghețuri și secetă, sporirea măsurilor de siguranță în zootehnie, etc...) 

- Anularea prevederii din Codul fiscal privind prezentate raportului de evaluare de către persoana fizică sau agentul economic.

„În cazul în care nu se vor lua în considerare aceste revendicări, solicităm demisia imediată a întregului cabinet Guvernamental. Asociația Forța Fermierilor face un apel și către toți fermierii și oamenii de la sate pentru demararea consultărilor locale și regionale în privința luării de atitudine față de această situație intolerabilă. Vom reveni cu informații detaliate referitoare la adunările planificate în toate raioanele, unde vom decide împreună acțiunile viitoare. Facem apel și către celelalte Asociații de profil din Agricultură să se alăture acestei acțiuni de rezistență împotriva politicilor sistematice de distrugere a fermierilor locali orchestrată de actualul Guvern”, mai menționează Asociația „Forța Fermierilor”. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării