main logo
2303

Forța Fermierilor: Agricultorii cer organizarea unor proteste masive

Consiliul Asociației „Forța Fermierilor” a avut o întâlnire de lucru cu viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Forța Fermierilor: Agricultorii cer organizarea unor proteste masive

Potrivit unui comunicat al Asociației, discuția a fost una aprinsă și axată pe situația curentă în agricultură și promisiunile nerealizate ale Guvernului, transmite Știri.md.

Asociația susține că mulți producători agricoli solicită organizarea unor proteste masive.

„Mai mulți membri ai Consiliului au venit cu un mesaj de revoltă în legătură cu prăbușirea prețurilor la producția agricolă și lipsa unor măsuri de sprijin pentru fermierii autohtoni, chiar dacă au fost multe angajamente din partea autorităților. Toți vorbitorii au remarcat că atmosfera în rândurile agricultorilor este una tensionată și foarte mulți producători agricoli solicită organizarea unor proteste masive, similare cu cele desfășurate recent în Polonia și România.

Achitarea datoriilor la subvenții se face foarte lent, iar reforma AIPA întârzie nepermis de mult. Sunt tergiversate patru luni modificări la Legea rambursării TVA. Întâlnirea promisă cu Banca Națională a Moldovei pe problemele reeșalonării creditelor și recreditării agricultorilor așa și nu a avut loc. Majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii, punctată de domnul prim-ministru, pentru luna aprilie cu 600 de milioane de lei se reduce de facto până la 100 de milioane de lei. Încă nu există certitudinea cu ajutorul în forma de motorină din partea României. Criza decapitalizării enorme a sectorului agrar are loc pe fundalul secetei din anul trecut și diminuării dramatice a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piața internă, care sunt mult sub prețul de cost. Am obosit deja să atenționăm că marea majoritate a agricultorilor mici și mijlocii sunt în pragul falimentului.

Ministrul a promis că imediat după intrarea în vigoare a deciziei Comisiei Europene privind interzicerea importurilor grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței în România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria, o măsură similară va fi propusă din partea Ministerului Agriculturii spre aprobarea Guvernului. Totodată, urmează să fie identificate resurse financiare pentru compensarea parțială a costurilor fertilizanților pentru fermierii din Moldova. Însă, membrii Consiliului au remarcat că producătorii agricoli nu mai pot trăi doar cu promisiuni și urmează discuții cu fermieri despre acțiuni ulterioare, care pot fi organizate după finalizarea semănatului.”, se arată în comunicat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării