Forfotă înainte de Blajini: Moldovenii fac curățenie în cimitire
Forfotă în cimitire în ajunul Paștelui Blajinilor. Oamenii au început să pregătească mormintele pentru a-și pomeni rudele decedate. Aceștia au curățat monumentele, au vopsit crucile și au strâns iarba. Pentru cei care locuiesc peste hotare sau nu au posibilitatea să ajungă la cimitir, soluția vine sub forma serviciilor de curățenie specializată, tot mai căutate în această perioadă.

Eugeniu Calaicidi de un an de zile prestează servicii de salubrizare în cimitire. Inițial, făcea curățenie la morminte doar la solicitarea celor apropiați. Pe măsură ce a câștigat încrederea oamenilor, tot mai mulți au început să solicite acest ajutor, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md.
„Noi prestăm servicii de curățenie a mormintelor. Include curățenia și adunarea gunoiului. La sfârșit, noi spălăm monumentele și le prelucrăm cu soluții de protecție. Dacă este cruce, vopsim crucea. Oamenii se adresează, întreabă ce servicii prestăm, care e prețul. Sunt persoane care se adresează de aici, care nu au timp, dar cei mai mulți se adresează de peste hotare. Sunt unii care nu țin minte unde se află mormântul și noi suntem nevoiți prin apeluri video să-l căutăm”, a spus Eugeniu Calaicidi.
La cimitir, am întâlnit și oameni care au venit să facă singuri curățenie la morminte. Este și cazul Olgăi Bârcă. Femeia vine în fiecare an din Cricova înainte de Paștele Blajinilor să îngrijească mormântul mătușii și al mamei sale.
„Chiar nu odată pe an, venim de mai multe ori, deoarece, știți cum, să nu ne mustre conștiința, dacă așa sunt obiceiurile. Rupem iarba, strângem toată murdăria, punem în saci și deja sunt băieți care vin și le iau. Mai încercăm și pe la vecini, că ne este milă că nu vine nimeni”, a menționat locuitoarea orașului Cricova, Olga Bârcă.
Ion Malaniuc este originar din Ucraina, dar din 1972 locuiește în Republica Moldova. Copiii lui sunt în Rusia, părinții îngropați în Ucraina, iar bărbatul vine an de an să facă curățenie la mormintele unor consăteni cu care a locuit alături mulți ani.
„Ei nu au avut copii, acum trebuie cineva să facă curățenie, cât mai pot și eu că sunt trecut și eu de 70 de ani. Am venit la tanti Olga și unchiul Ion. Fac ordine, sâmbăta sau duminica că luni e multă lume. Vin la Blajini și dau de pomană pentru părinții mei, fratele, pentru ei”, a precizat Ion Malaniuc, pensionar.
„Tatăl meu este îngropat, mama. Îngrijesc mormântul ca să fie în ordine. Pilonii și lanțurile vor fi negre, acestea vor fi argintii. Am spălat monumentul, am adunat crengile și gunoiul”.
În acest an, moldovenii vor marca Paștele Blajinilor pe 27 și 28 aprilie.