Forfotă în atelierele de croitorie: Meşterii cos uniforme şcolare
Este forfotă în atelierele de croitorie. Cu mai puţin de o lună înainte de noul an de studii, aici se cos uniforme şcolare.

Noile colecţii de costume pentru elevi au apărut şi în magazine, iar în acest an, preţurile au crescut în medie cu cincisprezece la sută faţă de 2022, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.
Pelaghia Ţîpu, din satul Peresecina, raionul Orhei, are un atelier de croitorie. A investit în maşini de cusut de ultimă generaţie, ceea ce îi permite să simplifice munca angajatelor sale. Zilnic, femeile cos zeci de uniforme pentru elevi.
Tatiana Jaloba, maistru producţie: „Acesta este un plotter de dimensiuni mari şi ne tipăreşte toate detaliile unei confecţii, care ne uşurează munca foarte, foarte mult”.
Diana Rață, croitoreasă: „Vesta are un mecanism, iar copilul poate să o poarte doi, trei sau patru ani, depinde de copil. Aici este o rezervă pe care se poate de descusut, de cusut şi de prins înapoi. Vesta este confecţionată în 40 minute, o oră. Pe zi noi facem 40-45, depinde de modele”.
O uniformă şcolară cusută în atelierul Pelaghiei Ţîcu are un preţ de 800 de lei.
Pelaghia Ţîcu, antreprenoare: „Cel mai mult solicită uniformele şcolare liceele din oraşe, dar acum avem solicitări şi de la sate. Noi producem diverse uniforme. Tricouri polo, sarafane, fuste, veste, taioraşe”.
Maria învaţă în clasa a treia, iar uniforma şcolară este obligatorie. Aşa că eleva şi-a ales una pe gustul său.
Maria, elevă: „Este frumos pentru că toţi suntem totuna şi nu ne încurcăm cu clasele celelalte. Când venim la şcoală ne cunoaştem cine suntem din clasă”.
Şi în magazine au apărut zeci de modele de uniforme şcolare.
„Cred că ţinuta mea preferată ar fi o cămaşă decentă din material subţirel că să stea larg, să fie un pic oversize şi în acelaşi timp elegant, iar fustiţa să fie pe corp, creion. Să port o cămaşă frumoasă. Eu deja trec clasa a doua. Noi în şcoală ne îmbrăcăm doar în albastru. Fustiţă albastră şi cămaşă albastră. Încălţămintea tot albastră. Vrem şi fustiţă pentru că este obligatoriu pentru că suntem fetiţe, dar pe iarnă ne gândim şi la pantaloni. Un sacou tot, fiindcă se cere câteodată, când e timpul rece”.
Vânzătorii spun că preţurile sunt pentru toate buzunarele.
„Clasa I au cele mai mari emoţii şi aceştia sunt primii la ales hăinuţe. Noi îi sfătuim pe toţi să nu lase pe ultima sută de metri, deoarece nici vânzătorii nu au timp să le acorde şi este un haos mare. Bluziţe avem începând de la 280 de lei, tricouri simple de la 120 de lei şi în sus. Preţurile maxime sunt până la 1.000 de lei. Aici se are în vedere costum”.
În ultimul timp, tot mai multe şcoli le recomandă elevilor să poarte uniforme sau să adopte un stil vestimentar clasic.
Rodica Postu, director, Liceul Teoretic "Miguel de Cervantes Saavedra": „Uniforma şcolară îi obişnuieşte pe elevi să respecte anumite reguli, să fie disciplinaţi şi în plus este o cale foarte bună de eliminare a discriminării pe motive vestimentare”.
Primele uniforme școlare au apărut acum 500 de ani, în Anglia.