Folosirea coroanelor funerare din plastic a atins cote maxime în ultimii ani
Achiziționarea și folosirea produselor funerare artificiale din plastic - coroane, flori și alte compoziții florale - în cadrul procesiunilor funerare, de către vizitatori și rudele decedaților, a atins cote maxime în ultimii ani, potrivit unui anunț al Întreprinderii Municipale Combinatul Servicii Funerare.

În acest context, întreprinderea anunță startul campaniei de informare în domeniul protecției mediului din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
Potrivit întreprinderii, nu există nici agenți economici specializați care ar manifesta intenția de a contracta servicii de colectare, depozitare, prelucrare sau reciclare a coroanelor și compozițiilor florale din plastic. În plus, recent, nici gunoiștile autorizate ale municipalității nu le mai primesc.
„Nu avem altă soluție decât depozitarea acestora, pe termen nedeterminat, pe teritoriul cimitirelor orășenești. Aceste mormane pocite vor afecta mult timp imaginea cimitirelor, reamintind lipsa de atitudine civică, nepăsare și continuarea perfidă a unor practici și obiceiuri, care nici măcar nu sunt creștine, fiind niște atavisme păgâne”, a scris Combinatul Servicii Funerare.
Anual, pe teritoriul cimitirelor din orașul Chișinău sunt aduse, de către vizitatori, peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care după o anumită perioadă devin deșeuri ce necesită a fi evacuate.
Conform întreprinderii, coroanele funerare sunt produsele cu cel mai înalt prag de degradare și poluare cu plastic. În timp, „microcompușii și nanoparticulele pot pătrunde în toate mediile, inclusiv în organismul uman, afectând grav și ireversibil sănătatea”.
Citește mai departe pe zdg.md.