Folosesc tehnologia ca să facă față schimbărilor climatice: Exemplul unor fermieri din Sireți
Schimbările climatice aduc tot mai multe provocări pentru agricultori și sunt necesare soluții inovative pentru a face față situației. La Sireți, raionul Strășeni, autoritățile locale și fermierii au început să folosească tehnologii avansate pentru a preveni sau a reduce efectele negative ale secetei, înghețurilor și incendiilor.

Recent, în localitate a fost achiziționată o dronă cu termoviziune, folosită pentru detectarea focarelor de incendiu, monitorizarea terenurilor agricole și a parcurilor fotovoltaice. Totodată, au fost instalate șapte stații meteorologice care oferă prognoze exacte, ajutând fermierii să-și organizeze lucrările în funcție de condițiile reale din teren, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Este regimul simplu. Acum punem regimul termo. Se vede că este căldură, pentru că este soare pe teritoriu.”
Drona este folosită pentru intervenții rapide în caz de incendii, mai ales în zone greu accesibile. Aceasta oferă pompierilor date precise despre spațiile afectate. Valeria Ermurache este una dintre persoanele autorizate să manevreze această dronă.
„Un caz recent cunoscut de majoritatea este când o fetiță s-a pierdut în pădurea din Nisporeni. Cum am văzut acel mesaj în care Poliția căuta... și chiar și un prieten mi-a solicitat: poate pleci și tu, că aveți drona la Primărie cu infraroșu și vedeți dacă puteți da un ajutor. Da, am fost atunci, am căutat cu infraroșu, apoi am ajutat și colegii care aveau drona.”
Pe lângă dronă, în sat funcționează șapte stații meteorologice conectate la o rețea europeană, de care beneficiază 23 de utilizatori. Informațiile ajung în timp real pe telefonul mobil al agricultorilor.
„Aici e temperatura, prognoza meteo. Precipitațiile, viteza vântului, aici sunt date.”
Antreprenoarea Larisa Ciobanu are 10 hectare unde crește cireși, struguri și nuci. Femeia a povestit că s-a abonat în acest an la stația meteorologică locală din Sireți pentru a afla prognozele exacte.
„Am fost și afectați de înghețuri și ne-au ajutat stațiile noi. Am putut să apreciem ce temperaturi au fost pe timp de noapte și am putut să facem lucrări ca să prevenim aceste înghețuri.”
Stațiile meteo și drona au fost procurate printr-un proiect finanțat din Fondul Național de Mediu, cu 900.000 de lei.
„De exemplu, pentru agricultorii care planifică plantații, în special multianuale, pot să-și planifice intermitențe ca stropitul, culesul. Dar dacă în cazul în care vezi că sunt ploi abundente, atunci te mobilizezi mult mai rapid”, menționează primarul satului Sireți, Leonid Boaghi.
Potrivit Ministerului Mediului, pe teritoriul Republicii Moldova funcționează până la 400 de stații meteorologice individuale, însă acestea nu ar corespunde cerințelor Organizației Meteorologice Mondiale.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare oferă subvenții pentru sisteme de prevenire a înghețurilor și pentru instalarea stațiilor meteo pe câmp, astfel încât fermierii să fie informați despre prognoze și să ia măsuri preventive.