Foametea care a început în 1946: Zeci de mărturii, adunate într-o carte
Foametea care a început în anul 1946 a reprezentat o perioadă de suferință extremă pentru populația din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Cu o agricultură distrusă de război, urmată de o vară secetoasă, poporul de la est de Prut era obligat, în continuare, să plătească taxe, sub formă de produse alimentare, pentru pământurile pe care le deținea. Această supracolectare a lăsat populația de la sate fără gram de mâncare.

Zeci de mărturii ale acelor timpuri se regăsesc în „Cartea Foametei”, adunate și redactate de scriitoarea Larisa Turea. Iar mai apoi au fost sursă de inspirație pentru regizorul Slava Sambriș, care, împreună cu actorii teatrului republican „Luceafărul” au dat viață spectacolului-documentar „1946”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
„Oamenii ăștia au suferit ceva de nedescris. Eu am vorbit cu foarte mulți oameni. Cred că am făcut vreo 200 de interviuri, dacă nu mai mult. Nu toate au intrat în carte, multe dintre ele au fost folosite ca detalii. Și, într-adevăr, atât de mult i-a marcat, este o chestiune psihologică cumplită, că atunci când au dat de bine, într-adevăr s-au văzut salvați. Deci au crezut că asta-i binele. Și mulți dintre ei nu vor să recunoască acest cataclism social. Atunci când am început să lucrăm la carte, nu speram că va fi vreodată publicată. De fapt, adunam pur și simplu materiale, mărturii. - Cum le adunați? - Le înregistram din sate. Sunt multe care sunt anterioare”, spune scriitoarea Larisa Turea.
Citește mai departe pe tv8.md.