main logo
718

Flori și lumânări în memoria victimelor Holocaustului, depuse la Chișinău

Au fost depuse flori și aprinse lumânări în memoria victimelor Holocaustului astăzi, 27 ianuarie, la Chișinău.

Flori și lumânări în memoria victimelor Holocaustului, la ChișinăuFoto: protv.md

Ceremonia a adunat oameni care au simțit pe propria piele ororile comise de regimul nazist. Amintirile dureroase nu pot fi șterse, spun persoanele care au ajuns în lagărele de concentrare, transmite Știri.md cu referire la protv.md. 

Georgeta își amintește cu durere de ziua în care întreaga ei familie a fost dusă la lagărul din Balta, Ucraina, în anul 1941. Pe atunci, ea avea doar cinci ani.

Georgeta Pronina, victimă a Holocaustului: “Era groaznic acolo. Ne era foame și frig. Nemții luau de la noi sânge pentru soldații lor.”

Părinții, bunicii și frații ei au fost arși de vii, așa că ea a rămas singură. Timp de cinci ani a trecut prin momente pe care nu le va uita niciodată, spune femeia, acum în vârstă de 80 de ani.

Georgeta Pronina, victimă a Holocaustului “În mine au împușcat. Au nimerit în picior. Până în ziua de azi merg greu și șchiopătez. Bunica și bunelul au fost arși de vii în camere cu gaz.”

Când în 1946 s-a întors la Orhei, din casa părintească nu mai rămâsese nimic.

Georgeta Pronina, victimă a Holocaustului: “Când oamenii ieșeau din lagar, nu știau unde să meargă. Când am ajuns la Orhei am văzut că tot orașul este distrus, lângă casa mamei mele era o mașină blindată.”

De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, zeci de oameni s-au adunat la Monumentul Victimelor Fascismului din cartierul Poșta Veche ca să depună flori și să țină un minut de reculegere.

Cu flori au venit și elevii de la un liceu evreiesc din Capitală, care povestesc că la școală au învățat despre ororile comise de regimul nazist.

“Pe noi ne învață din clasa întâi despre Holocaust. Ne povestesc istoriile oamenilor. Ne arată filme tematice. Astăzi am venit să comemorăm victimele și să nu mai facem așa greșeli în viitor.”

Ziua de 27 ianuarie reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz. Comemorarea celor decedați a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite din 2005. Peste șase milioane de evrei, printre care bătrâni, tineri și copii au trecut prin adevărate chinuri și majoritatea au decedat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării