Floarea Paștelui ar putea alunga cârtițele din grădină? Utilitatea plantei
Ministerul Mediului a început și în acest an să ne facă cunoștință cu plantele care cresc în R. Moldova. Mai mult, autoritatea evidențiază utilitățile și legendele florilor.

În ediția de astăzi, 21 aprilie, reprezentanții Ministerului Mediului au prezentat Floarea Paștelui, supranumită și Păștița, transmite Știri.md.
„Pe buletin scrie Fritillaria imperialis, dar mai am și alte nume de scenă: Coroana Împăratului, Floarea Regească, Policandru, ba chiar și Floarea lui Hristos. Practic, sunt un fel de regină, sfântă și vedetă de primăvară, totul într-un singur bulb!
Apar mereu la timp, fix când miroase a cozonac, a ouă roșii și a curățenie de primăvară. Coincidență? Da! Eu înfloresc primăvara devreme, după perioada de repaus din iarnă. Îmi dezvolt frunzele și tulpinile la începutul primăverii, iar florile apar când temperaturile cresc constant și ziua se mărește. Și așa ajungeți să credeți că eu vin cu vestea cea bună: că Paștele e aproape. Apropo, cu frigul de anul acesta, era cât pe ce să vă las să faceți Paștele fără mine”, se arată în prezentarea efectuată de Ministerului Mediului.
Pe lângă faptul că Floarea Paștelui este unul din vestitorii primăverii și a sărbătorilor pascale, planta are și mai multe utilități.
„Am flori ca niște clopoței regali, în roșu, galben aprins sau portocaliu – culori demne de podiumul grădinii. Când mă deschid, e ca o defilare regală, doar că fără paparazzi… deși n-ar strica niște fotografi în fiecare primăvară, zic și eu. Sunt una dintre florile preferate de albine și fluturi – și nu, nu exagerez. Vin cu toții buluc pentru nectar, de parcă ar fi Piața Centrală. Așa că, să nu credeți că doar la voi e aglomerație de Paște – în grădinile unde înfloresc eu, se ține un adevărat festival gastronomic floral.
Deși par o regină să știți că sunt și un gardian de grădină. Da, da, rădăcinile mele au un miros care alungă cârtițele! Dacă vrei o grădină fără musafiri subterani - plantează-mă strategic. Sunt frumoasă, parfumată și... anti-invazie subterană. Cine mai oferă atâtea într-o singură floare? Mă trag dintr-un bulb – da, exact ca o ceapă. Dar spre deosebire de ceapă, eu nu fac pe nimeni să plângă. Doar poate, un pic... de emoție, când vezi cât sunt de frumoasă”, au precizat membrii Ministerului.
Legenda Floarei Paștelui
„Pe vremea când Isus mergea spre Golgota, toate florile din cale s-au plecat smerite. Toate… în afară de mine. Eu mă țineam mândră, cu flori ridicate, parcă eram la prezentare de modă. Dar când am întâlnit privirea Lui, m-a trecut un fior pe toată tulpina... Am simțit rușinea și durerea și, din acea zi, florile mele stau plecate în jos, ca un semn de smerenie și recunoștință”, se arată în încheierea descrierei.