Finanțarea ilegală a partidelor: Circa un milion de lei, ridicat de CNA
Centrul Național Anticorupție (CNA) raportează pentru săptămâna trecută rețineri și percheziții în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, corupere electorală pasivă, corupere pasivă și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.
Mai exact, potrivit CNA, o persoană a fost reținută în urma unor percheziții desfășurate la Orhei, în localitatea Jora de Jos. Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. De la fața locului a fost ridicat circa un milion de lei, transmite Știri.md.
Încă 36.000 de euro au fost ridicați în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat.
Totodată, 18 funcționari publici, printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali, au fost percheziționați într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.
Drept rezultat, trei învinuiți au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar un alt învinuit - în arest preventiv pentru 30 de zile.
Mai mult, CNA a recepționat de la Inspectoratul General de Poliție peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod contravențional - coruperea electorală pasivă. Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă. Pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de până la 37.500 de lei.
Tot săptămâna trecută, un fost director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale și un ex-ministru al Tineretului și Sportului au fost condamnați într-un dosar pornit de CNA, fiind învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu și corupere pasivă.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 3,2 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale de Urmărire Penală (DGUP) a CNA, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Poliției de Frontieră (PF). Printre acestea se numără o încăpere locativă și una nelocativă, un teren pentru construcție și șase mijloace de transport, indisponibilizate într-un caz de organizare a migrației ilegale, spălare de bani și contrabandă. 1,3 milioane de lei au fost preluați în administrare.
Pe domeniul de prevenire a corupției, săptămâna trecută, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 16 rapoarte de expertiză și un aviz pe marginea unor proiecte de acte normative. În perioada menționată au fost organizate șase instruiri anticorupție pentru 190 de persoane. CNA notifică finalizarea a șase analize operaționale, eliberarea a 102 caziere de integritate, recepționarea a 54 de apeluri la Linia Națională Anticorupție și înregistrarea a 1.712 materiale în cancelaria Centrului.