main logo
57889

Filmare din spital: Cum sunt internați și testați pacienții cu COVID-19

La Spitalul ”Sf. Arhanghel Mihail” din Capitală, din data de 30 martie, sunt internați pacienții cu COVID-19.

Filmare din spital: Cum sunt internați și testați pacienții cu COVID-19Foto: știri.md

Într-un interviu pentru Point.md, șefa Secției Unitate Primire Urgențe (UPU), spitalul ”Sf. Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi, a menționat că, în prezent, în spital sunt internați 149 de pacienți care sunt în stare ușoară, medie și gravă, majoritatea din municipiul Chișinău, transmite Știri.md.

Veronica Țugulschi a explicat cum sunt internați și testați pacienții din Chișinău.

"Pentru pacienții care sunt la noi prezenți în staționar este o zonă specială, noi o numim zona de triaj sau zona de izolare. Aici se primește doar câte un singur pacient. Salvarea vine aici la ușă, pacientul ia loc pe scaun, până se înregistrează pacientul, ca să minimizăm contactul lui cu personalul medical, pentru că inițial noi nu știm este COVID pozitiv sau negativ.

Când vin ambulanțele, pacientul nu iese din ambulanță până lucrătorul medical nu-l primește. Deci mai întâi se face triajul pacientului, se fac investigațiile, pacientul merge în secție și vine alt pacient. Nu trebuie să se întâlnească doi pacienți unul cu altul, pentru că este foarte mare riscul de infectare", a menționat Veronica Țugulschi.

Șefa spitalului spune că instituția este dotată cu tot spectrul de antibiotice, preparate antivirale și echipamente de protecție.

"Avem tot. Se scoate masca pentru pacient, se îmbracă. Măștile sunt sterilizate, curate, călcate, deci pacientul îmbracă masca și el nu poate intra în zona aceasta fără mască. Aici se înregistrează pacientul, se scrie fișa OPU, după aceasta pacientul face aici la noi cardiograma, ultrasonografia, dă sângele, după care merge în secția respectivă pentru confirmarea (virusului).

Din zona aceasta nu se scoate absolut nimic, nici pix, nici foaie, nici tonometru, nici fonendoscop. Iată este lampa cu cuarț, care, la moment, lucrează și dezinfectează.

Aici avem registratura. Aici asistenta medicală face fișa pacientului. Avem doi medici, unul în zona de triaj, unul la calculator, ca să fie mai rapid", a mai spus Veronica Țugulschi.

Potrivit ei, în secție medicii lucrează câte 12 ore a câte doi medici pe zi.

"Se schimbă unul cu altul, fiindcă este foarte greu de aflat în echipamentul acesta. Avem toate condițiile pentru medici, unde se pot schimba, pot face duș. Spitalul a oferit o clădire, unde lucrătorii medicali pot merge la amiază să ia masa. Sunt medici care rămân acolo chiar și noaptea, nu merg la familiile lor, pentru că este foarte mare riscul de infectare", a explicat Veronica Țugulschi.

Șefa Secției UPU, din cadrul spitalului ”Sf. Arhanghel Mihail” mai spune că majoritatea pacienților vin în stare satisfăcătoare, însă, pe parcursul aflării în staționar, starea pacientului se agravează în a treia – a patra zi.

"La început se manifestă doar cu febra 37 - 37,2, fără niciun fel de altă acuză, însă la a treia - a patra zi, după roentgen, observăm la pacienții la care în prima zi roentgenul era absolut bun, la a treia – a patra zi apar opacități pulmonare, pneumonii bilaterale care se tratează destul de greu. Vrem să vă atenționăm că patologia decurge destul de grav - dispnee, marcată cu scăderea saturației, de aceea, vă rog frumos, nu ieșiți în locuri publice, nu contactați absolut cu nimeni, ieșiți numai când vă trebuie ceva de urgență. Ceea ce la început pare o glumă, apoi se transformă într-o situație destul de gravă. Stați acasă!", a recomandat Veronica Țugulschi.

Știri.md amintește că în Republica Moldova, la ora actuală, sunt înregistrate 1.289 de persoane testate pozitiv cu COVID-19.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării