main logo
2196

Filat, după decizia CEDO: Am fost asasinat politic în cadrul unei înțelegeri ticăloase

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vlad Filat, a făcut primele declarații, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat soluția sa în cauza intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție - dreptul la un proces echitabil.

Vlad Filat: Am fost asasinat politic în cadrul unei înțelegeri ticăloaseFoto: Captură video

„CEDO a stabilit clar că nu am avut parte de un proces echitabil. Ceea ce înseamnă că instituțiile statului, chiar dacă au avut posibilitatea să repare această încălcare, nu au făcut acest lucru și este regretabil”, a spus Filat în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md.

Fostul premier a menționat că ceea ce se întâmplă este foarte grav, iar când aude despre o nouă inițiativă legislativă a guvernării, i se face frică.

„Cei care au făcut aceste abuzuri trebuie să răspundă. În cadrul unui proces public, eu vă demonstram nevinovăția. Eu am cerut un singur lucru - un proces public. Am stat în greva foamei 23 de zile pentru aceasta”, a adăugat Filat.

„Nu poate o societate să prospere atâta timp cât dominant este factorul distructiv și nu constructiv. Cât nu îți iubești oamenii, nu poți să îi guvernezi”, a concluzionat fostul premier.

„Putem vorbi despre o sumedenie de cazuri similare cu al meu. Chirtoacă, Petic, Borș. Am văzut acești oameni în detenție, toți au suferit foarte mult. Eu am fost asasinat politic în cadrul unei înțelegeri ticăloase. Ceea ce s-a întâmplat la 15 octombrie a fost un complot cu încălcarea legislației în vigoare. Ce nu am spus eu adevărat în discursul meu din 15 octombrie? Obiectivul a fost foarte clar și a fost realizat. Am ajuns la stat capturat, iar Plahotniuc a capturat puterea. El nu mai este. Cine îi încurcă să schimbe situația?”, a adăugat ex-premierul.

Filat s-a referit și la faptul că există unii procurori care ar fi participat la capturarea justiției și sunt avansați în funcție. 

„S-a vorbit mult de perioada guvernării oligarhice, de caracterul captiv al statului și în primul rând al sistemului judecătoresc, dar din păcate doar s-a vorbit, chiar dacă a fost și acea hotărâre a Parlamentului din 2019, în urma căreia urmau să fie întreprinse acțiuni concrete. Atunci când vorbești despre justiție capturată trebuie să spui clar cine a capturat această justiție, parcă avem un răspuns: Plahotniuc și acoliții lui, mai departe trebuie să spui clar prin cine a capturat justiția. Răspunsul este la suprafață, prin intermediul procurorilor. Și dacă procurorii au fost instrumente în capturarea justiției, ce se întâmplă cu ei? Marea lor majoritate sunt bine mersi în funcții, iar unii sunt promovați”, a spus Filat.

Potrivit ex-premierului, ceea ce s-a întâmplat în 2015 a fost un complot asupra lui și tot procesul de judecată până la condamnare a durat exact opt luni.

Citește și: CEDO, pe cazul lui Filat: Statul va plăti prejudiciu de 7.500 de euro

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării