Festivalul Cântecului Pascal, elogiu adus Învierii Domnului la Chetrosu
A devenit deja o bună și frumoasă tradiție la drochieni, de a marca sărbătoarea Nașterii Domului, cu Festivalul Cântecului Pascal „Trăim Bucuria Învierii”, care în acest an s-a desfășurat la cea de-a V-a ediție, pe 11 mai, în satul Chetrosu, fiind un elogiu plin de armonie și strălucire, adus sfintelor sărbători pascale.

Ca orice mare eveniment creștinesc, această sărbătoare a adunat multă lume frumoasă din raionul Drochia, colective artistice – promotori ai obiceiurilor moștenite din vremuri străvechi, care s-au perpetuat de-a lungul generațiilor, cu scopul de a primi în casă bunăstare și sănătate, celebrând frumoasele tradiții creștinești și valorile spirituale ale neamului nostru, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.
Evenimentul a fost organizat de Direcția Cultură și Turism a Consiliului Raional Drochia, șefă Cristina Țurcanu, în parteneriat cu Primăria satului Chetrosu, primară Aliona Eșanu și Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-i ca parohi pe părinții Igor Burduja și Eugeniu Foalea.
Oaspeții sărbătorii au fost întâmpinați cu tradiționala pâine și sare, iar Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop de Soroca și Drochia, a ținut un discurs duhovnicesc, binecuvântând festivalul.
Mesaje de felicitare, cu prilejul sărbătorii au adresat și:
- Președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan, care a menționat despre importanța păstrării tradițiilor pascale și a identității culturale locale;
- Părintele Pavel Vuluṭă, Protoiereu, paroh de onoare al Catedralei episcopale „Adormirea Maicii Domnului”, Protopop al bisericilor din raionul Drochia, care a binecuvântat desfășurarea festivalului;
- Aliona Eşanu, primară a satului Chetrosu, care a venit cu un mesaj de felicitare și mulțumire pentru toți actorii, implicați în buna organizare a evenimentului.
Sărbătoarea a fost întregită de inedite expoziții cu tematică pascală, vernisate de muzee și instituții publice din raion, care au bucurat privirea celor prezenți cu autentice lucrări ale artei populare și artei culinare, fiind nelipsite pasca tradițională, ouă roșii, cozonac, baba neagră și alte delicii culinare, pregătite de iscusite meșterițe.
Soborul de preoți, Corul Protopopiatului de Drochia a oferit ascultătorilor un recital de cântece pascale, fiind un omagiu adus Învierii Domnului.
Evenimentul a fost moderat de Sorina Mațibon, specialist principal Direcția Cultură și Turism, programul artistic fiind susținut de colective artistice din raion, în frumosul port popular, care au delectat publicul cu un repertoriu divers, cu tematică pascală:
- Corul Asociației copiilor creștini ortodocși „Clopotniţa”, ghidat de diriijorii Vitalii Jalbă și Olga Bazantin;
- Ansamblul folcloric de copii ,,Altiţa” conducător artistic Lucia Rotaru;
- Ansamblul folcloric de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pînzari;
- Ansamblul folcloric de copii „Junii Drochiei”, conducător artistic Veaceslav Mazur;
- Ansamblul folcloric „Busuioc”, conducător artistic Galina Pavalenco;
- Ansamblul folcloric de bărbați „Sofienii”, conducător artistic Victor Șerșen;
- Ansamblul folcloric „Voie bună gospodari”
- Ansamblul folcloric „Reuţel”, ghidate de Alexei Pînzari;
- Ansamblul folcloric „Busuiocul”, conducător artistic Nina Râciu;
- Ansamblul folcloric „Moreșteanca”, conducător artistic Mircea Ceban;
- Ansamblul folcloric „Mărgăritarele”, conducător artistic Iurie Storoj;
- Ansamblul folcloric „Rodnicioc”, conducător artistic Tatiana Dudun;
- Ansamblul folcloric „Sînzîienile”, conducător artistic Ana Spunei;
- Ansamblul folcloric „Cereavniţî”, conducător artistic Ana Ciornaia;
- Ansamblul folcloric „Domniţa”, conducător artistic Tatiana Chiriac;
- Ansamblul folcloric „Baștina”, conducător artistic Ludmila Chiriac;
- Ansamblul folcloric „Boianca”, conducător artistic Chiril Macovețchi;
- Ansamblul folcloric „Opincuţa”, Gimnaziul „Dumitru Bunescu” s.Chetrosu; elevii gimnaziului „Victor Coţofană” s. Chetrosu;
- Ansamblul folcloric „Drochianca”, ghidat de Valeriu Stati și Gheorghe Melnic;
- Ansamblul folcloric „Vatra”, conducător artistic Veronica Grădinaru;
- Ansamblul folcloric „La izvoare”, conducător artistic Alexei Corcimari, fiind întregite de expoziții, prezentate de
- Muzeul Ţinutului Natal” s. Pelinia, director Svetlana Gureanu; Muzeul de Istorie și Etnografie ș.Nicoreni, custode Mariana Ţentiu și Muzeul de Istorie Etnografie și Artă or. Drochia, director Alexandra Postovan.
A fost o sărbătoare de zile mari, ce a culminat cu mesaje de mulțumire și apreciere, pentru contribuția notorie la buna organizare a evenimentului:
Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop de Soroca și Drochia, a oferit diplome de recunoștință tuturor colectivelor participante, din partea Eparhiei de Soroca și Drochia; subliniind rolul esențial al Bisericii și culturii în viața comunității; președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan, a felicitat organizatorii și participanții, oferind Trofeul Festivalului tuturor colectivelor invitate, în semn de apreciere pentru prestația artistică.
Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură și Turism Drochia, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea festivalului, oferind diplome, trofee și premii bănești.
Sărbătoarea Invierii continuă să aducă bucurie și credință, demonstrând încă o dată că, indiferent de situația economică, de problemele societății sau de problemele cotidiene, spiritualitatea este ceea ce definește întreaga comunitate creștină, fiind mărturia credinței, tradițiilor specifice acestei perioade, care sunt păstrate cu sfințenie, atât în lumea satului tradițional, cât și în spațiul urban, dând sens și culoare frumoaselor obiceiuri pascale