Fermierii își pot depune dosarele la AIPA pentru a primi subvenții
Fermierii afectați de crizele din 2022 își pot depune dosarele la Agenția de Investiție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru a primi subvenții, anunță ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul unei conferințe de presă.
În acest sens, Guvernul a alocat mijloace financiare de 200 de milioane de lei. Totodată, în 2023, fondul de subvenționare are în total 1,8 miliarde de lei, transmite Știri.md cu referire la Radio Moldova.
„Vreau să vă informez că au fost publicate în Monitorul Oficial toate regulamentele și este declarată oficial deschiderea recepționării dosarelor pentru următoarele tipuri de subvenții: rambursarea accizei la motorină; ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizei din 2022; subvențiile complementare; plățile directe în sectorul zootehnic; cererile de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern destinat agricultorilor afectați de seceta din 2022”, a declarat Vladimir Bolea.
Sunt deschise mai multe apeluri pentru procesul de recepționare a cererilor, a menționat directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc. Astfel, pentru subvențiile complementare, apelul este deschis încă din luna august până pe 30 septembrie.
„Ne așteptăm la recepționarea unui număr de peste 3.000 de dosare și actualmente avem doar 264 de cereri depuse. Încurajăm fermierii să vină să depună cererile de solicitare a sprijinului financiar pentru a putea beneficia de aceste subvenții. Privind ajutorul agricultorilor care au fost afectați de multiple crize în 2022, Guvernul ne-a alocat din fondul de rezervă 200 de milioane de lei. Eligibili sunt fermierii micro și mici”, a declarat Diana Coșalîc.
Potrivit Hotărârii de Guvern, criteriile de eligibilitate sunt:
- se arată dovada însămânțării cu culturi cerealiere de prima grupă pentru recolta anului 2022 și deținerea în posesie/folosință a proprietății sau exercitarea posesiei asupra terenurilor cu destinație agricolă;
- deținerea unui cont bancar;
- fermierii să nu fie incluși în lista de interdicție sau în lista celor care nu au întrunit menținerea criteriilor de eligibilitate.
Ce ține de sectorul zootehnic, directorul adjunct al AIPA menționează că printr-un mecanism nou fermierii pot beneficia de subvenții pentru un kg de lapte de vacă.
„Vorbim de 3 lei pentru un kg. Până acum pe acest mecanism avem recepționate 42 de cereri, suma estimativă solicitată de fermieri este de 42,5 milioane de lei. Depunerea cererilor este de până la 15 septembrie. De asemenea, sectorul zootehnic poate beneficia de plată pentru cap de animal, pentru sectorul ovine, caprine, cabaline, dar și pentru juncile peste 3 luni și până la 12 luni pentru bovine. Astfel, este posibilitatea de depunere a acestor cereri până la 30 septembrie”, menționează Diana Coșalîc.
Totodată, AIPA anunță despre deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans. În acest caz sunt eligibili fermierii micro și mici, dar și autoritățile publice locale. Cererile pot fi depuse în perioada 18 septembrie - 16 noiembrie.
Tot în perioada menționată mai sus, AIPA va recepționa și cererile pentru subvențiile pe investiții, de care pot beneficia toate categoriile de subiecți.