Fermierii cer despăgubiri pentru pagubele cauzate de înghețuri
Proprietarii de livezi din R. Moldova nu au primit, deocamdată, despăgubiri pentru pierderile provocate de înghețurile din această primăvară, deși daunele au fost deja evaluate, anunță Asociația „Moldova Fruct”. În timp ce fermierii cer intervenția urgentă a statului, Ministerul Agriculturii susține că analizează în continuare cele mai potrivite măsuri de sprijin.

Potrivit directorului executiv al Asociației, Iurie Fală, cele mai afectate au fost livezile de caise, cireși și piersici, iar pagubele sunt considerabile. Estimările preliminare arată că peste 85% din recolta de caise și cireșe a fost compromisă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Am identificat trei culturi afectate preponderent. Pierderile sunt enorme. Sunt producători care anul trecut au pierdut roada din cauza ploilor, iar anul acesta – din cauza înghețurilor. Ei riscă să defrișeze livezile”, a declarat Iurie Fală.
Asociația a transmis deja două scrisori către autorități, propunând inclusiv acoperirea a 70% din costul polițelor de asigurare agricolă, pentru a diminua impactul economic asupra fermierilor.
Deși pierderile sunt confirmate oficial, aproximativ 8.650 de hectare de livezi afectate, cu un cost estimat de peste 740 de milioane de lei, despăgubirile întârzie. Directorul executiv al „Moldova Fruct” spune că agricultorii își pierd încrederea și au nevoie de sprijin concret pentru a putea pregăti sezonul viitor.
Ministerul Agriculturii afirmă că evaluează opțiunile disponibile, iar un proiect de acordare a despăgubirilor pentru culturile de sfeclă de zahăr va fi examinat la Guvern imediat ce toate avizele vor fi recepționate. În ceea ce privește livezile afectate, nu a fost anunțat deocamdată un termen clar pentru adoptarea unor decizii similare.
De menționat că datele preliminare prezentate luna trecută de direcțiile agricole raionale arătau că aproximativ 8.650 de hectare de livezi au fost afectate de înghețurile din primăvara curentă, daunele fiind confirmate prin acte de constatare a pagubelor. Cel mai mult au suferit caisul, prunul, cireșul, nucul și mărul.
Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, costurile pentru întreținerea livezilor afectate de înghețurile din această primăvară sunt estimate la peste 740 de milioane de lei. Guvernul a transmis recent că, în ultimii ani, a oferit agricultorilor din R. Moldova sprijin în sumă de șase miliarde de lei.