Felicitarea de 8 Martie a prim-ministrului, criticată de o activistă
Felicitarea de 8 Martie a prim-ministrului Dorin Recean, și nu doar, ci și a președintei Maia Sandu, șefului Legislativului, Igor Grosu, dar și a primarului de Chișinău, Ion Ceban, și alții a fost criticată de societatea civilă.
Motivul este că, având o funcție importantă în stat, au omis să vorbească de Ziua Internațională a Femeilor despre problemele importante cu care acestea se confruntă, cum ar fi violența, discriminarea, hărțuirea, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Și asta încă în secolul al 21-lea, anul 2023.
„M-am supărat ieri un pic, când am citit mesajul de felicitare al prim-ministrului Recean cu ocazia zilei de 8 martie. 8 martie este o ocazie bună de a discuta problemele existente, care îi afectează pe toți. De fapt, în fiecare zi acestea trebuie discutate, dar hai măcar pe 8. De ce niciun/nicio politician/ă de la noi nu face din lupta împotriva violenței domestice o prioritate – nu înțeleg. Pragmatic, astea sunt voturi. Femeile sunt bătute, ucise, traumatizate, indiferent de: pe cine votează, ce limbă vorbesc, ce vârstă au și toate așteaptă soluții și intervenții din partea statului. Efectele pe care le are violența domestică se răsfrâng asupra tuturor, mai mult, cu siguranță ne costă bani. Violența obstetrică apare în discursul public după vreun caz șocant. Toți se indignează, apoi gata”, scrie activista Vlada Ciobanu pe contul său de Facebook.
Discriminarea la locul de muncă, hărțuirea în instituțiile de învățământ, diferențele salariale, sexismul tolerat în toate sferele – „toate sunt prezente și chiar dacă se fac anumiți pași și intervenții este loc de mai mult”.
„Cu siguranță însă aceste probleme trebuie să fie în discursurile politicienilor/elor de rang înalt. Un status la 2-3 deputați/te nu este de-ajuns (deși, firește, bine că există!). Mesajul prim-ministrului este plin de generalități și nu vorbește despre probleme. Mai mult, de ce sunt băgate în seamă doar femeile antreprenoare (foarte important grup, nimeni nu neagă!), nu este clar. Dar printre acele rânduri se întrezărește o altă problemă – cea a presiunii femeilor care trebuie să fie antreprenoare, politiciene, bune profesioniste, dar în același timp munca casnică și alte îndeletniciri de altă dată nu se diminuează”, explică Vlada Ciobanu.
Potrivit activistei, securitatea și dezvoltarea economică este importantă, mai ales că avem alături un război.
„Dar asta nu înseamnă că trebuie de pus pauză pe toate acestea, inclusiv, de fapt, mai ales, în discursul public. Dar bine că am scăpat de discursurile neadecvate ca mesajul de felicitare al primarului Ion Ceban – despre drage, voi, cele mai cele mai și voi pe noi și vă mulțumim. În timp ce orașul e un șantier care face viața femeilor mult mai dificilă, transportul public este aglomerat și nu vine la timp, aerul este poluat, spațiile verzi se diminuează și se construiește aiurea într-o veselie. Toate astea pentru voi, mame, surori, bunice și fiice! E timpul ca discuțiile astea (însoțite de soluții și acțiuni concrete) să devină o prioritate și să fie luate în serios de prim-ministru și președintă”, conchide activista.