main logo
2103

Farmecul Nistrului - noul traseu turistic, lansat în raionul Dubăsari

Peisaje de poveste, liniște deplină și o conexiune autentică cu natura. Toate pot fi descoperite pe cel mai nou traseu ecoturistic din Republica Moldova, lansat în satul Mărcăuți din raionul Dubăsari.

Farmecul Nistrului - noul traseu turistic, lansat în raionul DubăsariFoto: Moldova 1

„Farmecul Nistrului” promite nu doar o plimbare pe malurile fluviului, ci și o incursiune în tradițiile, gusturile și spiritul locului, într-un efort comun de a transforma turismul rural într-o șansă reală de dezvoltare durabilă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Traseul „Farmecul Nistrului”, de aproape patru kilometri, promite vizitatorilor o experiență autentică unde natura, tradițiile și gastronomia locală se împletesc armonios.

„Să vină să vadă locurile pitorești și candida noastră natură”.

„Eu sunt acuma nou venită în localitate. Locul ăsta ne-a fermecat din prima. Am venit în ospeție aici și nu am mai plecat înapoi”.

„Vă invităm, sunt niște locuri de neuitat. Vă invităm pentru că nu o să pierdeți nimic. Din contra, o să aveți o amintire pentru toată viața”, au spus oamenii.

Traseul străbate satele Mărcăuți, Molovata și Molovata Nouă, trecând prin pajiști, livezi, maluri abrupte și puncte de belvedere spectaculoase. În plus, turiștii pot observa păsări rare, pot explora mori tradiționale sau să deguste bucatele tradiționale la teatrul gastronomic în aer liber.

„Acest traseu este foarte important pentru localitatea Mărcăuți, fiindcă acum facem primul pas spre dezvoltarea turismului. Traseul este de la satul Mărcăuți, satul Molovata și satul Molovata Nouă”, a declarat primarul satului Mărcăuți, Alexei Leahu.

Inițiativa face parte din proiectul realizat de Oficiul Național al Turismului, cu sprijinul Ministerului de Externe al Poloniei.

„Aveți ceva foarte special, ceva de care ați început să vă dați seama. Aveți peisaje liniștite și neatinse de civilizație. Aceste locuri au un potențial uriaș, sunt ceva ce oamenii caută”.

„Aici este ceva ce am pierdut, din cauza că trăim prin prisma social-media. Am pierdut conexiunea noastră cu natura. Republica Moldova are șansa să creeze ceva foarte apropiat de natura neatinsă”.

„Acum, la moment, avem marcată o porțiune de traseu și pe parcurs o să marcăm o rețea de trasee care să unească Mărcăuți cu rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi”, a spus Elena Balațel, specialistă la Oficiul Național al Turismului.

Traseul este digitalizat prin aplicația Eko App Moldova, care oferă hărți, informații despre biodiversitate și povești locale. Prin acest demers, autoritățile vor să încurajeze turismul responsabil și să implice comunitățile în dezvoltarea durabilă.

„Turismul unește mai multe domenii. Turismul unește și dezvoltarea locală, și promovează crearea de noi locuri de muncă, și dezvoltarea economică, și dezvoltarea culturală, și protejarea culturală”, a specificat secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Proiectul este implementat de Oficiul Național al Turismului în cadrul inițiativei „Eco App pentru turism sustenabil în Republica Moldova”, cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, cu sprijinul Fundației HumanDoc. Noua rută se înscrie într-o rețea mai amplă de trasee ecoturistice conectate digital, ce au scopul de a promova turismul responsabil, conservarea ecosistemelor de pe malul Nistrului și implicarea comunităților locale în dezvoltarea economică durabilă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării