Fără adăpost și fără speranță: Istoria unui om care trăiește pe stradă
Pe măsură ce iarna se apropie, situația cerșetorilor din orașe devine tot mai dificilă. Fără adăposturi sau condiții adecvate de trai, aceștia riscă să sufere din cauza frigului extrem și a condițiilor de sănătate precare.
Mulți dintre ei continuă să trăiască în condiții inumane, fiind expuși riscurilor de hipotermie și alte afecțiuni grave. Este situația în care se află și eroul reportajului ce urmează – un bărbat care își duce viața în stradă, transmite Știri.md cu referire la canal5.md.
Acesta este locul unde trăiește Ibrahim. La 44 de ani, se îmbracă cu haine pe care le găsește la gunoi, mănâncă alimente pe care alții le aruncă și doarme pe o bucată de fier, acoperită cu o saltea veche, sub un balcon al unui bloc de locuințe. Bărbatul a spus că trăiește pe stradă de 12 ani, după ce soția și cei cinci copii l-au părăsit.
Ibrahim:
„Am cumpărat o casă la patru copii, am cinci copii. Le-am lăsat casa celor patru. La al cincilea la fel i-am lăsat o casă, iar eu am rămas în stradă”.
Nu trăiește singur, ci cu un prieten, care, la fel, nu are adăpost. El a povestit că a cerut ajutor de mai multe ori autorităților din Bălți, însă de fiecare dată ar fi fost respins pentru că este de etnie romă.
Ibrahim:
„Dorm sub balcoane, dorm pe afară, iată am cerut de la dumneavoastră mâncare.”
– Ați încercat să vă angajați la muncă?
-Desigur.
-Unde? La primărie, să mătur străzile. Măturător să vă angajați?
-Da.
– Și ce a fost.
– Nu mă iau. Sunt de etnie romă, așa că dacă o să se fure undeva ceva o să dea vina pe mine.
Vin zile grele, spune bărbatul. Frigul este cel mai mare dușman al său deoarece nu-și poate imagina cum va mai trece și peste această iarnă.
Ibrahim:
„Sub balcoane, sub oghealuri dorm. Nu știu încotro să merg, jur că nu știu.”
Ibrahim a mai spus că ar vrea să fie și el în rând cu lumea, dar recunoaște că nu o poate face fără ajutor.
Ibrahim:
„Cum să ne dezvoltăm, cineva ne oferă ajutor? Cine ne dă o bucată de pâine să mâncăm, sau vine cineva să ne dea un cort, un acoperiș deasupra capului? – Autoritățile nu vă ajută în nici un fel? – Cum putem așa și trăim.”
Singura dorință la care visează acum este să aibă un adăpost cald și un loc de muncă, însă nu știe cum va reuși să le îndeplinească, spune bărbatul.
Ibrahim:
„Cum ne imaginăm viața în viitor…? În pace, căldură și bunătate.”
În municipiul Bălți funcționează centrul de găzduire și adaptare socială pentru persoanele fără adăpost, „Reîntoarcere”, situat pe strada Kievskaya 17. Directoarea centrului, Veronica Gorea, a declarat că instituția primește noi beneficiari, dar nu-i ține acolo tot timpul.
Veronica Gorea, directoarea Centrului „Reîntoarcere”:
„Este centru de plasament de noapte, doar noapte îi primim. Poliția îi mai aduce noaptea, pe parcursul nopții dacă afară e frig și noi îi primim.
Se alimentează dimineața și seara, pe parcursul zilei trebuie să-și caute de lucru.”
În prezent, 14 persoane fără adăpost sunt găzduite de Centrul de plasament. Potrivit Veronicăi Gorea, deși instituția dispune de 15 paturi, poate primi până la 25 de persoane. Autoritățile nu au o cifră oficială a persoanelor fără adăpost din țară.