main logo
1164

Fake News: Minorul din Costești a fost găsit mort într-o pădure

Băiatul dispărut de la Costești a fost găsit mort într-o pădure – este titlul unei informații false distribuite intens ieri pe rețele sociale.

Fake News: Minorul din Costești a fost găsit mort într-o pădure

Totuși, după ce intri pe site ca să citești informația, ți se cere întâi să distribui pe Facebook. Astfel de știri sunt false, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

Reportera portalului stopfals.md care luptă cu știrile false, Lilia Zaharia, vă spune cum să-ți dai seama dacă o știre este falsă.

La începutul lunii aprilie 2019, site-urile Portal-news.info, Fiilacurent.info și Stireadeazi.info au început să publice știri cu caracter manipulator, fals și senzaționalist. 

Majoritatea acestor materiale distribuiau falsuri sau semi-adevăruri, care vin să provoace stări de panică și de șoc în rândul cititorilor. Ulterior, așa-numitele știri au fost distribuite pe rețelele de socializare, acumulând mai multe comentarii și reacții din partea internauților, scrie mediacritica.md

Potrivit reporterei Lilia Zaharia de la portalul StopFals.md, cititorii ar trebui să învețe a face diferența dintre aceste tipuri de site-uri.

Semne ale unei știri false:

  • are titlu senzațional;
  • nu poți să citești conținutul până nu distribui pe rețelele sociale;
  • includ semi-adevăruri sau informații eronate;
  • informația este trunchiată sau interpretată, dar bazată pe fapte reale;
  • manipulează;

„Creatorii unor astfel de site-uri se îmbogățesc pe seama naivității internauților, deoarece, odată distribuit acel text, pușculița cuiva se îngroașă. Este fenomenul click bait”, a menționat jurnalista.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării