main logo
12340

Fake News: Fuego a murit în accident rutier. Poliția cercetează cazul

Subiectele despre vedete întotdeauna trezesc interesul publicului și adună mii de distribuiri pe rețelele sociale.

Fake News: Fuego a murit în accident rutier. Poliția cercetează cazul

Iată de ce persoanele care fabrică știri false exploatează la greu această temă, deseori publicând minciuni în special despre decesele vedetelor.

Artiștii moldoveni de muzică ușoară Nelly Ciobanu și Pavel Stratan, dar și interpretul român Paul Surugiu, cu numele de scenă Fuego – despre care s-au publicat recent informații false că ar fi murit – spun că dezinformările i-au afectat emoțional atât pe ei, cât și pe cei apropiați. 

Dacă cei doi interpreți de la noi nu au sesizat autoritățile pentru a identifica creatorii acestor fake news-uri, Fuego este hotărât să meargă și în instanța de judecată, astfel să fie pedepsiți „vânătorii de senzații”, transmite Știri.md cu referire la stopfals.md.

În această vară, publicul a fost bulversat de „știri” care anunțau prin titluri despre moartea unor artiști renumiți din Republica Moldova și din România: „Nelly Ciobanu a decedat într-un accident grav azi dimineață”, „Tragic. 

Familia lui Pavel Stratan se afla în avionul căzut în Franța împreună cu alți 245 de români”, „Veste foarte tristă. Fuego a murit după un accident teribil! România este în doliu”. Toate aceste falsuri au fost publicate pe site-uri dubioase care afișează doar titlurile și pozele, iar conținutul nu poate fi citit până nu distribui articolul pe rețelele sociale.

Artiștii spun că au trecut prin momente neplăcute când în mediul online au apărut informații despre „decesul” lor.

Nelly Ciobanu: „Mă telefona lumea plângând”

Interpreta Nelly Ciobanu a declarat pentru portalul Stopfals.md că a auzit anterior cum alți colegi au devenit victime ale site-urilor de știri false, însă recent a simțit pe propria piele cum e să treci prin asemenea incident neplăcut. La mijlocul lunii august, a fost publicată o informație falsă precum că ea a murit într-un accident rutier. 

„Bine că în acel moment era copilul meu cu mine, am telefonat frații, surorile, părinții și i-am liniștit. Mă suna lumea plângând... Când citeam astfel de știri despre colegi de-ai mei, ziceam: Doamne ferește! Cui îi trec prin cap asemenea prostii?! Eu însă, după această situație, nu mi-am putut reveni o săptămână”, a povestit interpreta.

Artista nu s-a adresat oamenilor legii să investigheze cine sunt autorii dezinformării, deoarece crede că făptașii nu pot fi găsiți. 

„La poliție nu m-am adresat, dar chiar dacă m-aș adresa, nu cred că asta va da rezultate. Eu cred că cineva câștigă bine de pe urma acestor prostii. Nu înțeleg de ce nu există un control la toate astea. Cred că poliția ar trebui din start să verifice asemenea cazuri”, a spus Nelly Ciobanu.

Pavel Stratan: „Nu am depus nicio plângere la poliție, că astfel ar trebui să depun plângeri în fiecare zi”

Și interpretul Pavel Stratan a devenit victima dezinformărilor. Tot în luna august, un site obscur a scris că el ar fi decedat într-un accident aviatic împreună cu întreaga familie. Contactat de portalul Stopfals.md, Pavel Stratan a spus că nu a sesizat poliția pentru a identifica fabricanții acestei informații false. „Nu am depus nicio plângere la poliție, că astfel ar trebui să depun plângeri în fiecare zi. Închidem subiectul, nu am timp să vorbesc despre astfel de lucruri”, a conchis artistul.

Fuego: „Nu mi-a convenit această știre falsă, mai ales că am o bunică și o mamă, care sunt persoane vârstnice și puteau face un infarct”

Recent, și interpretul român Fuego a trecut printr-o experiență similară. Ca și în cazurile anterioare, despre el s-a scris ca a murit într-un accident teribil. Fuego a precizat pentru portalul Stopfals.md că poliția română deja cercetează acest caz de dezinformare, iar el este hotărât să meargă în judecată, pentru ca vinovații de crearea și răspândirea acestor minciuni să fie pedepsiți. 

„Deja se fac cercetări pe tema aceasta. Trei zile am parcurs absolut toate demersurile. Este destul de complicat: prima dată, trebuie sesizată poliția, ca să cerceteze după ID-uri. 

Nu poți direct să dai în judecată pe cineva, dacă nu știi cine este. În demers trebuie să fie numele persoanei care a construit aceste site-uri sau aceste bloguri false. În România, poliția are un departament special pentru investigarea unor astfel dezinformări. Așteptăm să vedem de la ce adresă sunt răspândite astfel de dezinformări, ne vom îndrepta spre adresa respectivă și autorii vor fi chemați la audieri. 

După care, îi vom da în judecată. Eu sunt artistul care merge până la capăt, pentru că nu mi-a convenit această știre falsă, mai ales că am o bunică și o mamă, care sunt persoane vârstnice și puteau face un infarct”, a specificat artistul.

Nicolae Țibrigan despre „decesele” artiștilor: „Câțiva teribiliști sunt dornici să se „amuze” pe seama celorlalți”

Nicolae Țibrigan, expert al portalului Checkmedia.ro din România, spune că viața artiștilor este în vizorul publicului, iată de ce fabricanții de fake news ”jonglează” cu nume sonore: 

„Țin minte că primul contact personal cu o „dezinformare funerară” a avut loc pe Facebook, când o știre cu un site obscur și un text scris parcă la repezeală anunța despre o catastrofă aviatică ce avusese loc în munții Carpați. Oamenii de pe Facebook „trăgeau alarmă falsă” prin distribuiri și comentarii, crezând că astfel vor ajuta (de fapt, au făcut mai mult rău). 

Alte tipuri de „fake-uri funebre” vizează vedete sau persoane publice, iar aici dezinformatorii pot strânge o mulțime de accesări din simplul motiv că oamenii, de obicei, se alină cu ideea că „moartea e marele nivelator”, și poate surveni oricând, indiferent dacă ești sărac, bogat, vedetă, muncitor sau demnitar. 

Oamenii accesează aceste „blitz-fake” mortuare pentru a-și confirma de fiecare dată destinul implacabil al morții. E un mecanism psiho-social de reactualizare a fricii de moarte (thanatofobie), speculat acum de câțiva teribiliști dornici să se „amuze” pe seama celorlalți”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării