Explozie de viroze respiratorii în Chișinău: Primele simptome
Odată cu începerea sezonului, rece vin și virozele. Doar săptămâna trecută, în Capitală, au fost înregistrate 2269 de cazuri noi de infecții virale, cu 20 la sută mai multe decât cu o săptămână în urmă.
Potrivit reprezentanților Direcției sănătate, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul copiilor de până la patru ani, 864 la număr. 603 cazuri de infecții virale au fost depistate la copiii de la 5 până la 14 ani, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
La Asociația medicală teritorială Ciocana, numărul solicitărilor zilnice a crescut considerabil.
”Mai des e vârsta grădiniței totuși. Vin și cei mai mărișori, dar mai des sunt cei de la grădiniță. Acolo iarăși colectivul, reinfectarea. Ne tratăm, mergem o zi, două și iar reinfectarea, și iar venim la medic.”
O femeie a venit cu fiica ei de doar trei ani, care s-a îmbolnăvit acum două săptămâni: ”Tuse, febră, în general simptome ca la orice viroză.
Foarte des, de două ori pe lună minimum. Adică o săptămână, două diferență de la o boală la alta. Virozele sunt o normalitate pentru dânsa”.
Iar un bărbat a mers la medic, pentru a verifica starea feciorului său. El spune că viroza se face simțită odată cu schimbarea vremii:
”Îl ținem acasă, nu prea ieșim afară, îl îmbrăcăm bine. Oricum de două ori pe zi ieșim din casă, ca să aerisim camera și iarăși sunăm medicul și el ne spune ce să facem”.
Potrivit Direcției municipale sănătate, aproape 80 de copii sunt internați în spital cu infecții virale. La Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii se tratează aproape 40 de pacienți cu infecții respiratorii acute. Specialiștii spun că se așteaptă la un val mai mai mare de adresări în luna următoare, când temperaturile vor mai scădea.
”Este o perioadă de răcire a anotimpului, cu umiditatea crescută în mediul ambiant și respectiv este o creștere, la moment pentru spital, o creștere obișnuită, ușoară a numărului de adresări”, spune medicul infecţionist Diana Vlad.
Potrivit medicilor, infecțiile virale se manifestă prin febră, tuse, nas înfundat, dureri de cap și gât, dar și stare de rău general. Specialiștii recomandă la apariția primelor simptome adresarea la medic, pentru a evita complicațiile.
”Evitarea contactului cu persoanele contagioase, evitarea locurilor aglomerate. În caz că avem o persoană bolnavă în casă, o vom izola”, spune Diana Vlad.
Potrivit Agenției Naționalw pentru Sănătate Publică, în acest sezon încă nu s-au înregistrat cazuri de gripă.
Totodată, în curând, în țară, ar urma să ajungă un lot de 100 de mii de doze de vaccinuri antigripale, donate de Statele Unite ale Americii și un alt lot, procurat din resursele Fondului asigurării obligatorii de asistență medicală.
Iar la Tiraspol, 1.700 de doze de vaccin antigripal au fost livrate deja în Centrele de Sănătate din stânga Nistrului. Acestea sunt destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire.