main logo
7662

Experți: Păstrarea banilor acasă nu aduce profit și este riscantă

Economisirea devine un lux pentru majoritatea moldovenilor. Doar una din patru persoane reușește să pună bani deoparte, potrivit unui sondaj al Băncii Naționale a Moldovei. Oamenii spun că le este tot mai greu să economisească din cauza salariilor mici, a scumpirilor și a lipsei de încredere în sistemul financiar. Iar păstrarea banilor „la saltea” nu doar că nu aduce profit, dar poate fi și riscantă, avertizează experții.

Experți: Păstrarea banilor acasă nu aduce profit și este riscantăFoto: moldova1.md

Majoritatea oamenilor susțin că nu reușesc să facă economii din motiv că au venituri care le acoperă doar o parte din necesitățile vitale. Unii, însă, au spus că, în anumite situații, de exemplu, atunci când au nevoie de cumpărături mai scumpe, fac tot posibilul să cheltuiască mai puțin, pentru a acumula sumele necesare, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Din păcate, nu chiar des, în funcție de luni. Când nu avem cheltuieli suplimentare, reușim să economisim. Ca să avem un ban în plus, ca să putem acoperi situații create.”

„Acum pot să fac unele economii. Hainele nu sunt cea mai mare investiție în familie când ai copil, soț.”

„În funcție de necesități. Sunt perioade când nu reușești să economisești nimic, faci investiții, călătorii.”

„Nu economisim, căci nu putem să-i strângem. Salariul este mic și utilitățile foarte scumpe. Este complicat. Dacă ar fi salariile mai mari, am putea să strângem. Ca să te duci undeva să te odihnești, trebuie să strângi un an sau doi. Acum sunt nunți, cumetrii. Pentru tine nu te gândești niciodată. Zece mii de lei parcă sunt multișori bani, dacă nu ajung să-ți cumperi ceva pentru tine - în fiecare lună trebuie de făcut ceva sau mergi la medic”.

Faptul că doar 25 la sută din populație reușește să economisească reflectă nu doar nivelul insuficient al veniturilor, ci și cultura noastră financiară. Mulți aleg să-și păstreze banii acasă sau în conturi fără dobândă, din cauza neîncrederii în sistemul bancar, a precizat expertul economic Marin Gospodarenco, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„La multe familii, venitul lunar acoperă strictul necesar, hrană, utilități și poate, uneori, cheltuieli medicale neprevăzute. Atunci când prețurile la alimente și utilități cresc cu 10-20%, economisirea devine un lux. Pe al doilea palier observăm o lacună serioasă în ceea ce privește educația noastră financiară. Nu există, de fapt, un sistem integrat care să formeze deprinderi de planificare bugetară. Recomandarea mea pentru cetățeni este să aplice principiul diversificării. O parte pot fi păstrate în lei, mai ales dacă economiile sunt utilizate lunar. Dar pentru economii pe termen mediu și lung, recomand o combinație clară în euro și dolari. De asemenea, în loc să țină banii acasă, oamenii pot folosi conturile de economie, depozitele bancare”, a recomandat expertul.

Potrivit aceluiași sondaj al Băncii Naționale din Moldova, majoritatea sau 57 la sută din cei care economisesc preferă să păstreze banii în numerar, iar restul - în conturile bancare. Aproape jumătate dintre respondenți cred că ar avea un trai decent cu un venit de cel puțin 15.000 de lei pe lună și doar o treime au apelat la credite bancare, în special pentru consum.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării