main logo
477

Experți: Despre mituri, război și lecția învățată de la COVID-19

Populația planetei Pământ trăiește cel de-al treilea an de pandemie. Pe fundalul războiului din Ucraina vecină, situația epidemiologică este mai puțin mediatizată, dar totuși rămâne îngrijorătoare. Invitații emisiunii aLive vorbesc despre experiența principală, preluată în timpul pandemiei.

Experți: Despre mituri, război și lecția învățată de la COVID-19

Sprijin oportun

Participanții la talk-show – Angela Capcelea, coordonatoarea programelor de sănătate în cadrul UNICEF Moldova, și Veaceslav Guțu, medic epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), au declarat că pandemia a scos în evidență noi probleme și le-a acutizat pe cele existente. Potrivit unui studiu efectuat de OMS și UNICEF a arătat că, în 2022, rata globală de imunizare a fost cea mai scăzută din ultimii 30 de ani. Acest lucru înseamnă că am devenit mai vulnerabili nu doar la noua infecție, ci și la cele pe care omenirea le cunoaște deja.

 “UNICEF a fost creată inițial pentru a ajuta țările în perioade de criză, – notează Angela Capcelea. – Una dintre prioritățile noastre este să asigurăm accesul la vaccinuri sigure. În prezent, UNICEF achiziționează vaccinuri pentru 162 de țări”.

 Cu sprijinul acestei organizații, Moldova a reușit să stabilească un sistem eficient de imunizare. “Avem vaccinuri accesibile, de calitate și sigure, în cantitățile potrivite, – spune Veaceslav Guțu. – Livrările asigurate de UNICEF și achizițiile Ministerului Sănătății acoperă în totalitate necesarul de vaccinuri. Chiar și în vremuri dificile ca acestea, programul nostru de imunizare este acoperit în totalitate”.

De la A la Z

De asemenea, țara noastră dispune de un sistem logistic bine pus la punct, care asigură condiții adecvate în toate etapele de depozitare, transportare și distribuție a vaccinurilor. “Încă în 2002, Republica Moldova a fost calificată drept o țară în care sistemul Agenției Naționale de Sănătate Publică de păstrare și distribuire a vaccinurilor corespunde standardelor stabilite de de către OMS, – amintește Veaceslav Guțu. – Depozitul este dotat cu generator și congelatoare, avem camioane frigorifice pentru transportare, iar centrele teritoriale de sănătate primară, cu susținerea UNICEF, au fost dotate cu termocontainere”.

Actuala criză energetică, cu riscurile de deconectări masive de la curentul electric, a devenit o nouă provocare. “La nivelul agenției, nu există pericolul ca vaccinurile să rămână fără asigurarea temperaturii favorabile – constată epidemiologul. – La nivelul instituţiilor de asistenţă medicală primară (peste 1 000 de puncte de vaccinare), nu a fost încă posibilă furnizarea tuturor echipamentelor necesare. Până în prezent, unitățile sanitare au primit vaccinuri doar pentru o lună de muncă”.

Angela Capcelea afirmă că UNICEF continuă să sprijine Moldova în procurarea echipamentului medical: “Pandemia a devenit o provocare, deoarece numărul de vaccinuri a crescut considerabil, iar cerințele pentru depozitarea acestora au devenit mai stricte. UNICEF a cumpărat 830 de frigidere, care permit temperaturi de până la -70 de grade. Acestea sunt aparate noi, concepute exclusiv în scopuri medicale, ecologice, cu consum redus de energie, care înregistrează automat temperatura, transmit datele către un computer și declanșează alarma dacă temperatura depășește 4 grade”.

“Frigiderele, care au fost furnizate de UNICEF și achiziționate de Ministerul Sănătății, corespund cerințelor OMS, – specifică Veaceslav Guțu. – Lucrările de renovare sunt în curs de desfășurare și, în cele din urmă, vor acoperi toate unitățile de asistență medicală primară din teritoriu”.

O tendință periculoasă

Pe această notă încurajatoare, informațiile despre scăderea interesului pentru vaccinare în Moldova par foarte triste.

 “Tendința era în scădere chiar și înainte de pandemie, dar nu era pronunțată, – notează Veaceslav Guțu. – Acum, situația s-a înrăutățit. Dacă anterior 87% dintre copii erau vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și a epidparotitei, timp de doi ani, rata de imunizare a scăzut la 83%. Vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive a fost de 92%, iar acum este de 87%. Situația a fost exacerbată de afluxul de refugiați, deoarece acoperirea cu vaccinală este destul de scăzută în Ucraina. Dacă un purtător intră într-o instituție pentru copii cu o rată scăzută de vaccinare, poate apărea un focar”.

“Vaccinurile au devenit victime ale succesului lor, – constată coordonatoarea UNICEF. – Până și medicii nu-și mai amintesc cât de înfricoșătoare pot fi difteria și poliomielita, care nu mai sunt prezente în Moldova de zeci de ani. Părinții moderni nu înțeleg pericolele nevaccinării”.

Spulberăm miturile periculoase

“Muncim pe mai multe direcții ca să spulberăm miturile despre vaccinare, – afirmă Angela Capcelea. – Contribuim la îmbunătățirea sistemului de sănătate și a serviciilor sale. Garantăm siguranța vaccinurilor. Contribuim la o comunicare mai eficientă cu publicul. Pe 4 noiembrie se împlinește o lună de la lansarea campaniei pe care o desfășurăm împreună cu Agenția de Sănătate Publică la nivel local. Scopul său este de a îmbunătăți acoperirea vaccinală. Am început cu raioanele în care ratele de vaccinare sunt mai scăzute. Am lucrat împreună cu profesorii, medicii, reprezentanții administrației locale – toți cei care au un impact asupra opiniei publice”.

“Esențial este ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, – remarcă Veaceslav Guțu. Inclusiv vaccinarea împotriva COVID și a gripei sezoniere”.

“Am învățat o lecție importantă din această pandemie, – afirmă coordonatoarea UNICEF. –

Modul natural de dobândire a imunității este incomparabil mai periculos ca vaccinarea. Vaccinarea este o norma și cea mai bună modalitate de a ne proteja”.

Emisiunea a fost realizată cu sprijinul UNICEF Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării