main logo
1032

Expert: Summitul Moldova-UE confirmă apropierea de aderare

Summitul bilateral Moldova-UE, desfășurat astăzi la Chișinău, este un semnal politic clar că procesul de integrare europeană al Moldovei avansează și beneficiază de atenția necesară din partea partenerilor europeni. Declarația aparține expertului asociat WatchDog, Eugen Muravschi, care consideră că evenimentul transmite un mesaj atât autorităților, cât și cetățenilor.

Expert: Summitul Moldova-UE confirmă apropierea de aderareFoto: IPN

„Acest summit este, în primul rând, un semnal politic important, atât pentru Guvernul de la Chișinău, cât și pentru moldovenii de rând, că Uniunea Europeană este dedicată procesului de integrare europeană al Republicii Moldova”, a precizat expertul pentru IPN, transmite Știri.md.

Potrivit expertului, organizarea unui astfel de summit în Moldova, un stat de dimensiuni mici, demonstrează angajamentul Uniunii Europene față de parcursul european al țării și reprezintă totodată o reacție la campaniile de dezinformare, care încearcă să submineze încrederea publicului în acest proces.

„Este un semnal de încurajare și este menit inclusiv să combată o parte din mesajele propagandei ruse, pentru că vedem cum presa de propagandă sau agenții Rusiei la Chișinău, atât din media, cât și din partidele politice, încearcă să submineze ideea de integrare europeană pe mai multe niveluri”, a explicat Eugen Muravschi.

Pentru cetățenii simpli, spune expertul, astfel de evenimente reprezintă dovada că partenerii europeni sunt solidari cu Republica Moldova în perioadele dificile, fie că vorbim de criza energetică, fie despre presiunile informaționale și hibride din partea Rusiei.

Eugen Muravschi subliniază că summitul nu este o etapă simbolică, ci o confirmare că reformele și pașii făcuți până acum aduc rezultate concrete. „Acest summit este rezultatul acțiunilor politice și al reformelor făcute până acum. Dacă păstrăm acest ritm, avem șanse bune să intrăm în Uniunea Europeană într-un viitor apropiat previzibil”, a adăugat el.

În opinia expertului, beneficiile finale pentru cetățeni vor deveni vizibile treptat, prin alinierea standardelor în diverse domenii. Deși o parte din reforme pot părea tehnice sau birocratice, ele sunt esențiale pentru a adapta legislația națională la cea europeană. Potrivit lui, aceste măsuri, chiar dacă nu sunt întotdeauna vizibile imediat pentru cetățeni, sunt necesare pentru ca Moldova să poată deveni, în viitor, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și să participe la luarea deciziilor în comunitatea europeană.

Primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană se desfășoară astăzi la Reședința de Stat din Chișinău. La eveniment participă președintele Consiliului European, António Costa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit autorităților, evenimentul reflectă angajamentul autorităților de la Chișinău pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

În contextul summitului, accesul în unele zone publice din capitală va fi restricționat până la ora 22:00.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării