main logo
458

Expert: Proprietățile variantelor noi ale COVID nu pot fi prevăzute

Este aproape imposibil de prezis comportamentul altor variante ale SARS-CoV-2 care ar putea deveni cele mai răspândite în viitor, deoarece oamenii de știință nu cunosc încă suficient de bine biologia virusului.

Expert: Proprietățile variantelor noi ale COVID nu pot fi prevăzuteFoto: aif.md

Această opinie a fost exprimată de un cercetător senior de la Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia, transmite Știri.md cu referire la aif.md.

Anatoli Altstein, cercetător-șef al Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya: 

"Este practic imposibil de prezis, deoarece mutațiile sunt aleatorii, iar noi nu cunoaștem încă suficient de bine biologia virusului pentru a prezice exact ce rol joacă această sau acea mutație în proprietățile virusului", a spus el.

Noile variante genetice ale virusurilor apar în urma mutațiilor. Virușii, după cum a subliniat Altstein, sunt organisme vii care pot suferi cu ușurință mutații.

Există o enzimă, ARN-polimeraza ARN-dependentă sau ARN-replicază, pentru a reproduce virusurile care conțin ARN.

Enzima responsabilă de reproducerea materialului genetic la mamifere (ADN polimeraza) produce o eroare la 1 miliard de nucleotide.

În cazul virușilor care conțin ARN, ARN replicaza dă o eroare la 1-10 mii de nucleotide, ceea ce este de aproape un milion de ori mai frecvent, astfel încât mutațiile apar în aproape fiecare particulă virală, spune expertul.

"Este o cu totul altă chestiune care sunt proprietățile pe care le va dobândi această particulă virală, dacă se va reproduce mai bine, dacă se va reproduce într-un loc în care se poate transmite mai ușor la o altă persoană, adică dacă va fi mai contagioasă - aici este destul de dificil de prezis, deoarece sunt multe gene implicate.

Bineînțeles, cea mai importantă genă este cea responsabilă pentru proteina spike situată pe suprafața particulei virale, prin care virusul se leagă de celulă și, de asemenea, reacționează cu anticorpii neutralizanți", a spus Altstein.

Pentru ca virusul să se infecteze, trebuie să se lege bine de celulă și să se înmulțească în celulă, de preferință în tractul respirator superior, pentru ca urmașii săi să treacă la următoarea persoană, a precizat el.

Unele variante ale virusului pot avea o infectivitate mult mai mare, dar sunt ușor de "stricat" de mutații atunci când se reproduc și își reduc infectivitatea.

Acest lucru poate duce la un declin rapid al valului de boală.

"Aș dori să subliniez faptul că principala abordare pentru combaterea oricărei epidemii este respectarea regulilor antiepidemice. Pe timp de COVID, asta înseamnă să te îndepărtezi, să te speli pe mâini, să porți măști. Bineînțeles, cea mai importantă componentă a controlului antiepidemic este vaccinarea", a conchis expertul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării