main logo
345

Expert ONU: Situaţia în domeniul drepturilor omului în Transnistria s-a îmbunătățit

Situaţia în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană a Moldovei din ultimii cinci ani s-a îmbunătăţit datorită activităţii societăţii civile locale, înţelegerii şi conştientizării acestor drepturi.

ONU: Situaţia privind drepturile omului în Transnistria s-a îmbunătățit

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează în raportul expertului ONU de nivel înalt în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, pe care l-a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe la Chişinău, transmite Știri.md.

Referitor la egalitatea de gen, în raport se menţionează că femeile se confruntă că inegalitate în viaţa socială, economică şi politică, iar violenţa în familie este încă pe larg răspândită.

„Cu toate acestea, se poate observa o creştere a gradului de conştientizare că violenţa domestică reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Deschiderea unui centru de adăpost temporar pentru supravieţuitorii violenţei domestice oferă speranţa pentru un progres în prevenirea şi combaterea acestui fenomen", se arată în document.

În opinia expertului, sunt vizibile schimbări în percepţia publică a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, iar apariţia unei platforme active a societăţii civile pentru această categorie şi iniţiativele de succes de creştere a accesibilităţii spaţiilor şi încăperilor publice sunt lăudabile.

Hammarberg susţine că sunt vizibile şi îmbunătăţiri în condiţiile de tratament al HIV şi tuberculozei în închisori, iar planurile de consolidare a unităţilor medicale în cadrul unui penitenciar specializat oferă o bună oportunitate pentru îmbunătăţirea generală a serviciilor medicale pentru persoanele aflate în detenţie.

Raportul precizează că situaţia generală a romilor este extrem de gravă şi alarmantă. Mulţi romi sunt analfabeţi, nu deţin documente şi trăiesc în sărăcie, iar copiii lor sunt marginalizaţi în grădiniţe şi şcoli.

„Unele minorităţi şi cultura lor se află într-o situaţie vulnerabilă şi se pare că au nevoie de sprijin şi protecţie. Femeile din rândul minorităţilor sunt predispuse în mod deosebit la probleme în acest domeniu. Angajaţii organelor de drept trebuie să fie informaţi cu privire la standardele internaţionale privind drepturile minorităţilor. Trebui eliminate obstacolele în înregistrarea sau de reînregistrarea grupurilor/comunităţilor religioase paşnice", a spus Hammarberg.

Referitor la contextul politic, expertul a menţionat că „negocierile politice, atât bilaterale, cât şi în formatul „5+2", au avansat şi au condus la soluţionarea unor probleme importante privind drepturile omului, menţionate în raportul din 2013, cum ar fi recunoaşterea documentelor de studii şi funcţionarea şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină în stânga Nistrului".

Raportul a fost elaborat în urma rezultatelor vizitei expertului în Moldova în perioada 28 mai - 1 iunie 2018, în cadrul căreia el a evaluat punerea în aplicare a recomandărilor sale enumerate în raportul din 2013.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării