Expert: Moldova are nevoie de stocare, interconectare și piețe eficiente
Republica Moldova face progrese vizibile în tranziția spre energia verde, apropiindu-se de obiectivul european pentru 2030, care prevede ca cel puțin 27% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile. Totuși, atingerea acestui prag implică investiții serioase în infrastructura de stocare, modernizarea pieței energetice și interconectări eficiente cu România și Ucraina, a declarat expertul în energetică Eugen Muravschi.

„Ne mișcăm cu o viteză destul de bună către obiectivul pentru 2030, însă trebuie să ținem cont că atingem deja limita capacității de integrare a energiei regenerabile în rețeaua electrică națională, așa cum este ea acum”, a declarat Muravschi, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Potrivit acestuia, energia solară, deși este din ce în ce mai prezentă în mixul energetic al țării, rămâne instabilă din cauza decalajului dintre orele de producție maximă și momentele de vârf ale consumului.
„Avem foarte mult soare la amiază, dar consumăm cel mai mult dimineața și seara. Capacitățile de stocare ar permite recuperarea acestor decalaje – să încărcăm bateriile la prânz și să folosim energia seara”, a punctat expertul.
Până la sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată de energie regenerabilă a atins un record de 689,17 MW, în creștere cu peste 100 MW față de finalul anului trecut. Cu toate acestea, Muravschi atrage atenția că, fără soluții tehnice complementare, dezvoltarea regenerabilelor ar putea destabiliza rețeaua, iar o soluție este operaționalizarea piețelor de energie intrazilnică și pentru ziua următoare, proces care deja a început.
„Integrarea dezechilibrată pe termen lung creează probleme pentru rețea. Aceste recorduri țin, de obicei, de intervale orare sau de o zi. Asta va facilita mai multe investiții pe piața energetică atât pentru producție, cât și pentru stocare. Va fi mai ușor pentru producători să vândă sau să cumpere curent”, a mai comunicat expertul.
Un alt pilon al securității energetice îl reprezintă interconectările regionale. Muravschi subliniază că R. Moldova trebuie să poată importa și exporta energie nu doar în regim de urgență, ci și în regim comercial.
„Trebuie mai multe interconexiuni electrice cu România și Ucraina, care să funcționeze nu doar în regim de avarie. Când avem surplus de energie - să putem vinde, dacă nu aici, atunci în țările vecine. Când avem deficit - să putem importa la prețuri mai bune, într-o mai mare siguranță”, a sugerat el.
Expertul conchide că, pentru a susține expansiunea capacităților regenerabile, investițiile în stocare trebuie să crească proporțional. De altfel, Ministerul Energiei a anunțat deja includerea componentelor de stocare în viitoarele licitații pentru energie regenerabilă.
„Cred că acestea sunt soluțiile: capacități de stocare proporționale cu cele de generare, interconectări eficiente și o piață energetică diversificată. Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse reale să atingem obiectivul din 2030”, a punctat Eugen Muravschi.