main logo
526

Expert: Moldova are de lucru asupra aspectelor ce țin de tinerii șomeri

Politicile statului în domeniul pieței muncii trebuie regândite pentru a o face accesibilă în contextul proceselor de îmbătrânire demografică, dar și pentru a asigura muncitori calificați pentru „profesiile viitorului”.

Expert: Moldova are de lucru asupra aspectelor ce țin de tinerii șomeri

Sunt sugestii făcute la conferința internațională „Parteneriate pentru o lume a muncii în schimbare”, desfășurată astăzi la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Potrivit ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, ministerul, împreună cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), a dezvoltat documente de politici menite să producă schimbări pozitive în domeniul ocupării forței de muncă. 

A fost elaborată Strategia națională pentru ocuparea forței de muncă pentru perioada 2017-2021 și noua Lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă. Potrivit ministrei, în ultimele decenii tehnologiile s-au dezvoltat, devenind necesară reglementarea noilor forme de ocupare a forței de muncă „pentru a permite fiecăruia să se regăsească la un loc de muncă pe care și-l dorește”. Este necesară și digitalizarea forței de muncă, cu accent pe gândirea analitică.

Vicedirectorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz, a remarcat îmbătrânirea populației și a forței de muncă. Dacă tendințele se vor menține, către anul 2035 populația țării se poate reduce până la 2,3 milioane de oameni. 

În consecință, se va schimba și balanța dintre cererea și oferta pe piața muncii. Se estimează că, în structura populației, va crește ponderea persoanelor de 45 de ani și peste, de aceea e nevoie de gândit cum pot fi asigurate condiții de muncă pentru persoanele la vârsta de pre-pensionare.

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a remarcat că este important ca fiecare salariat să simtă obiectivele de dezvoltare durabilă. 

Sindicatele solicită ratificarea urgentă a Convenției 102 (privind normele minime de securitate socială) și 161(privind serviciile de sănătate ocupațională) ale Organizației Internaționale a Muncii și propune încheierea unui acord între Guvern, sindicate și patronate care să contribuie la consolidarea dialogului social precum și realizarea agendei 2030. „Muncitorii așteaptă un nivel de trai mai înalt”, a spus președintele CNSM.

Markus Piligrim, director al Oficiului subregional al Organizației Internaționale a Muncii, a menționat că Moldova mai are încă mult de lucru asupra aspectelor ce țin de numărul mare de tineri care nu lucrează și nici nu învață, migrația și deficitul pe piața muncii. 

E nevoie să se facă mai mult pentru a asigura condiții decente de muncă și pentru a reduce angajarea informală.

Conferința are loc cu ocazia celebrării Centenarului Organizației Internaționale a Muncii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării