main logo
1298

Expert: Kremlinul a activat o nouă fază a atacului informațional

Kremlinul a activat o nouă fază a atacului informațional împotriva Moldovei, consideră Iulian Groza. În opinia expertului, în următoarele câteva luni Moscova va încerca să intoxice și mai mult spațiul informațional din țara noastră cu narațiuni false, militariste sau conspiraționiste.

Expert: Kremlinul a activat o nouă fază a atacului informaționalFoto: Iulian Groza

Groza precizează că asemenea tactici nu sunt noi și au fost aplicate inclusiv înaintea prezidențialelor și referendumului din 2024, dar și la alegerile din România, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Reprezentantul societății civile crede că prin asemenea tactici Kremlinul își propune propagarea fricii, neîncrederii în instituțiile statului, semănarea confuziei și provocarea divizării sociale între oameni, mai ales în rândul cetățenilor expuși constant la surse dominate de narative proruse.

„Una dintre tehnicile folosite este reciclarea unor teme propagandistice vechi, deja demontate, precum ideea că Moldova ar fi transformată de UE și NATO într-un „poligon militar” împotriva Rusiei. Relansarea acestui narativ în pragul perioadei electorale este o mișcare cinică, menită să cultive un sentiment artificial de incertitudine, amenințare și instabilitate.
Atacul informațional va continua. Kremlinul va testa constant spațiul nostru de reziliență, folosind inclusiv ceea ce a funcționat și ce nu a funcționat anterior. Va fi esențial să urmărim cu atenție cine preia aceste mesaje, cum le comunică și în ce contexte. Aceasta ne va ajuta să identificăm portavocile și rețelele de influență care activează în interesul Federației Ruse.

Republica Moldova nu este o amenințare pentru nimeni. Alegerea noastră europeană este legitimă, suverană și democratică. Ne dorim pace, securitate și bunăstare. De aceea, este esențial ca fiecare dintre noi să rămână vigilent, să verifice sursele de informare, să demaște falsurile și să nu permită manipularea”, afirmă Iulian Groza.

Recent, autoritățile de la Moscova și Minsk au emis un raport comun, în care afirmau că în Moldova ar fi lezate drepturile omului. Ulterior, Serviciul de Informații Externe a Kremlinului nota că NATO ar pregăti Moldova drept cap de pod pentru un eventual război.

Maia Sandu a reiterat aspirațiile europene ale Moldovei și a punctat că informațiile invocate de ruși sunt minciuni. Oficiali din cadrul NATO au comunicat pentru Realitatea că orice parteneriate cu Alianța reprezintă decizia suverană a statelor care le stabilesc, iar organizația internațională respectă suveranitatea țării noastre.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării