main logo
7650

Expert, despre alegeri: Tinerii de 18-25 de ani au făcut senzație

În urma încheierii votului, expertul economic Veaceslav Ioniță a subliniat tendințe neobișnuite în privința prezenței la urne, evidențiind o implicare crescută a diferitelor categorii de vârstă.

Expert, despre alegeri: Tinerii de 18-25 de ani au făcut senzațieImagine simbol

Potrivit expertului, implicarea tinerilor de 18-25 de ani „a fost remarcabilă”, cu o participare de aproape 60%, transmite Știri.md.

„Aceasta reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu trecutul, când prezența acestora era de maximum 40-45%. Ioniță consideră că acest salt sugerează un interes crescut al noii generații pentru viitorul țării, un semnal că tinerii rămași acasă doresc să facă o diferență”, a scris Veaceslav Ioniță pe Facebook.

În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste între 26 și 35 de ani, expertul explică că aceștia au avut o rată de participare de puțin peste 55%, mai scăzută decât a celor mai tineri.

„Aceasta este prima dată când tinerii de 18-25 de ani se mobilizează mai bine decât cei de vârstă medie, ceea ce reflectă o schimbare interesantă în prioritățile și angajamentul civic”, mai spune el.

Veaceslav Ioniță menționează că seniorii cu vârste între 56 și 75 de ani „au avut o prezență excepțională”, cu peste 80% dintre aceștia participând la vot.

„În total, prezența la vot din țară a depășit 70%, o cifră care nu a mai fost observată din 2014, când a fost de 72%. Aceste date indică o schimbare profundă în implicarea civică, cu tinerii și seniorii în prim-plan, în timp ce cei din segmentul 26-35 au avut o prezență mai mică decât așteptările”, a precizat expertul.

Ioniță a precizat că aceste statistici au fost calculate exclusiv pentru cetățenii aflați în țară, fără a-i lua în considerare pe cei plecați peste hotare, oferind astfel o imagine reală a implicării la vot în România.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării