main logo
1477

Expert: Dacă Ucraina rezistă, atunci R. Moldova nu va intra în zona roșie

Acest an va fi unul foarte complicat și greu atât în Europa, cât și în regiunea noastră, susține Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care e de părere că securitatea Republicii Moldova, în mare măsură, depinde de șansele Ucrainei de a rezista și de a performa militar în acest război.

Expert: Dacă Ucraina rezistă, atunci Moldova nu va intra în zona roșie

Dacă Ucraina rezistă sau, mai mult decât atât, dacă Ucraina reușește să înregistreze progrese, să înceapă să-și elibereze cel puțin o parte din teritoriile ocupate de Rusia anul trecut, atunci sigur că din punctul de vedere al securității cel puțin, situația Republicii Moldova nu va intra în zona roșie de amenințări maxime, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

"Va fi un an foarte complicat și greu, și în Europa, și în regiunea noastră. Nu are cum să fie altfel pentru că e în proximitatea războiului și cu problemele legate de Transnistria. În mare măsura, ceea ce se va întâmpla cu Republica Moldova, legat de expansionismul rusesc, în mare parte e legat de șansele Ucrainei de a rezista și de a performa militar în acest război. Dacă Ucraina rezistă sau, mai mult decât atât, dacă Ucraina reușește să înregistreze progrese, să înceapă să-și elibereze cel puțin o parte din teritoriile ocupate de Rusia anul trecut, atunci sigur că din punctul de vedere al securității cel puțin, situația Republicii Moldova nu va intra în zona roșie de amenințări maxime", a spus Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Expertul spune că vor exista, însă, și alte tipuri de amenințări, și anume cele sociale, care pot prezenta riscul cel mai mare de destabilizare politică în Republica Moldova. 

"Noi sperăm ca Republica Moldova să beneficieze și în acest an de un sprijin financiar cel puțin la nivelul anului trecut din partea Uniunii Europene, dacă nu la un nivel chiar mai important. Pe de altă parte, din punctul de vedere politic intern sunt relativ încrezător în unitatea partidului de guvernare și a majorității parlamentare. 

Nu estimez că anul 2023 ar putea aduce surprize politice neplăcute în interiorul partidului de guvernare, echipa doamnei președinte Maia Sandu e foarte unită, foarte coerentă, cred că e un mare avantaj, o mare șansă pentru Republica Moldova că nu are astfel de probleme, lupte politice sau majorități fragile, sau o coaliție guvernamentală care să scârțâie. E o majoritate în Parlament, un Guvern format dintr-un singur partid, din acest punct de vedere, Republica Moldova este echipată corespunzător pentru a face față politic unui an extrem de greu de complicat cu multe provocări regionale. Să privim cu un optimism moderat acest an, care va fi un an al războiului.

Categoric, sfârșitul acestui război nu este aproape, acesta se profilează a fi un război lung și un conflict care să treacă posibil de orizontul sfârșitului acestui an, nu avem soluționare în acest an. Ne putem aștepta la o escaladare în lunile următoare, pentru că ambele părți doresc să-și îmbunătățească pozițiile teritoriale. Nu avem niciun fel de indicii pentru a putea spune că o pace este apropiată sau cel puțin începutul procesului de negociere ar fi apropiat. Dimpotrivă, ne așteptăm ca cele mai mari bătălii din acest război, bătălii decisive, abia urmează și în mare parte soarta acestui război se va configura spre sfârșitul toamnei, ne va fi mai clar în ceea ce privește posibilitățile militare reale ale Ucrainei de a-și elibera teritoriile ocupate", a adăugat Valentin Naumescu.

Totodată, Mihai Mogâldea, expert la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, susține că, pe plan intern, guvernarea trebuie să înceapă să producă mai multe rezultate în acest an.

"Acum există semnale că situația s-ar putea îmbunătăți inclusiv pentru actuala garnitură din Guvern, în sensul în care vor putea să-și concentreze eforturile pentru acele reforme pe care le consideră prioritare și pe care le-au promis în campania electorală. Capacitățile sunt limitate, cred că ar trebui să avem un aparat mult mai extins care să lucreze la aceste reforme. În acest an nu prea va mai exista spațiu pentru justificări, în cazul în care Guvernul nu va reuși să livreze, inclusiv pe reformele care au fost începute în 2021-2022. 

În 2023 ne așteptăm să vedem rezultate. Evident că în capul mesei stă reforma justiției, pe care cu toții am discutat-o de nenumărate ori și evident că e o reformă care naște așteptări foarte mari de la guvernare. Așteptăm finalitate măcar pe câteva dosare importante gestionate de Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție. Așteptăm o creștere economică mai substanțială în acest an și, odată cu indexarea pensiilor, poate o situație mai bună în rândul grupurilor social-vulnerabile ale pensionarilor. În același timp, să nu uităm că în toamnă ne așteaptă alegeri locale și cred că lucrul acesta va conta foarte mult în toată ecuația anului curent", susține Mihai Mogâldea.

Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional, e de părere că în Republica Moldova, acest an, din punctul de vedere politic, social, va depinde, totuși, de ceea ce se va întâmpla în Ucraina. 

"Mersul războiului determină anumite forțe prorusești să-și mai tempereze acțiunile, să-și mai stăpânească poftele de răsturnare a actualei guvernări. E situația mai bună și pe piața energetică. Criza, parcă-parcă, într-un fel se temperează. Au fost umplute depozitele de gaze naturale și guvernarea zice că vom avea gaze până la sfârșitul iernii. Dacă vom avea gaze până la sfârșitul iernii, ceea ce spunea opoziția, Partidul Șor mai cu seamă, speria cetățenii și îi îndemna să iasă în stradă fiindcă vom îngheța, cumva ar fi ciudat să se vorbească despre înghețarea la iarnă. 

A trecut jumătate de iarnă și nu înghețăm și probabil nu vom îngheța și desigur că asta creează anumite inconveniențe pentru forțele care vor răsturnarea actualei guvernări. Aceasta creează anumite probleme și pentru serviciile speciale din Rusia care au depus anumite eforturi de înlăturarea guvernării PAS de la putere, dar nu a reușit și s-ar putea să nu reușească deloc. Cred că avem toate semnele că dacă nu se vor produce schimbări majore pe frontul din Ucraina, sunt semne destul de bune pentru anul care a început", conchide Nicolae Negru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării