Expert: Atacurile asupra jurnaliștilor, parte a unei campanii hibride susținute de Moscova
Discursul agresiv, amenințările și tentativele de intimidare la adresa jurnaliștilor fac parte dintr-un scenariu mai amplu, susținut de grupări politice proruse, avertizează expertul în securitate Ștefan Bejan. Potrivit acestuia, atacurile asupra presei independente din Republica Moldova, inclusiv agresiunile fizice împotriva reporterilor, sunt coordonate de lideri de partid și fac parte din campanii de discreditare și intimidare, servind drept pârghii ale Rusiei pentru destabilizarea internă.

„Această ură față de jurnaliști, față de tot ce înseamnă valori proeuropene vine de la liderii afiliați lui Șor. Vedem din ce în ce mai des politicieni care folosesc injuriile, cuvinte urâte la adresa jurnaliștilor. Când eram jurnalist de investigație, am fost apostrofat de primarul municipiului Chișinău și toate aceste lucruri au drept scop discreditarea muncii de jurnalist”, a declarat Bejan la emisiunea „În Context”, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Expertul a oferit exemple internaționale pentru a argumenta gravitatea fenomenului: „Am văzut și președintele american, care și-a permis de mai multe ori să jignească presa care nu e de partea lui. Am văzut în România, George Simion, care a amenințat presa: „o să mă ocup de voi individual”. Este o tendință îngrijorătoare la nivel internațional. Și tot acest val de ură s-ar putea să distrugă ceea ce am construit cu migală timp de sute de ani”.
Manipularea protestatarilor și hărțuirea presei
Expertul susține că mulți dintre participanții la protestele agresive sunt aduși organizat și plătiți, unii chiar antrenați în străinătate pentru a pune presiune pe instituțiile democratice.
„Oamenii sunt aduși organizat, mulți dintre ei sunt plătiți, iar cei care au bruscat jurnaliștii ar fi plătiți adițional. Nu întâmplător tineri au fost duși la tabere prin Serbia, prin Bosnia, au fost antrenați să pună presiune, să intimideze. Mai ales atacă tinerele jurnaliste, fete care nu au experiență vastă, pentru a le intimida să nu mai pună acele întrebări incomode”, a afirmat Bejan.
Campanie coordonată împotriva societății civile și jurnaliștilor
Potrivit lui Bejan, campania anti-presă și anti-societate civilă este organizată cu liste întocmite inclusiv în afara țării.
„Se făceau liste cu oameni, inclusiv în România, în Republica Moldova și în alte state. Scopul este clar: să discrediteze societatea civilă, să discrediteze presa independentă. Oamenii să nu mai știe ce e bine, ce e rău, ce e adevăr și ce e minciună. Iar în apele tulburi să prindă peștii cei mari – asta încearcă să facă mai nou”.
Expertul subliniază că noile tehnologii au oferit politicienilor instrumente pentru a evita presa tradițională, ceea ce le permite să creeze conținut manipulator fără să fie contraziși.
„Politicienii nu mai au nevoie de presă, nu mai au nevoie de televiziune pentru a-și exprima opinia. Odată cu apariția rețelelor de socializare, pot filma un video citind de pe prompter un mesaj creat pe computer și nu mai vin în studiourile presei. Din păcate, acest fenomen nu e specific doar Republicii Moldova. Se întâmplă peste tot în lume”, a arătat Bejan.
Noi prevederi legale pentru protecția jurnaliștilor
Expertul salută inițiativa de a opera modificări la Codul Penal pentru a oferi o protecție mai eficientă jurnaliștilor în fața agresiunilor în timpul exercitării profesiei. Proiectul urmează să fie elaborat în colaborare cu jurnaliștii și organizațiile media, astfel încât noile prevederi legale să răspundă nevoilor reale din teren.
„Trebuie să luăm atitudine. Este bine că Parlamentul a venit cu această lege”, a subliniat expertul.
Rusia vrea haos în Republica Moldova
Potrivit lui Bejan, Rusia nu ar avea o imagine reală despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, ci una bazată pe informații furnizate de „oameni infiltrați” și plătiți de Kremlin.
„Zaharova, Peskov, Lavrov și alți oficiali ruși operează cu datele din rapoartele pe care le primesc de la Chișinău de la tot felul de oameni infiltrați, care primesc bani. Rusia are o realitate paralelă despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Crede că aici este dictatură sau rusofobie”.
Bejan avertizează că această distorsionare intenționată a realității ar putea fi folosită pentru a justifica acțiuni agresive: „Rusia vrea haos în Republica Moldova și din acest motiv creează această realitate distorsionată pentru a legitima acțiunile care urmează aici, inclusiv unele atacuri. Nu mi-e frică să spun că Rusia, dacă va simți nevoia, va folosi fără echivoc inclusiv arma militară pentru a pedepsi Republica Moldova”, a încheiat Bejan.
Amintim că, în această săptămână, mai mulți jurnaliști au fost agresați sau intimidați în timp ce își exercitau meseria. Cel mai recent caz a avut loc joi, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde se desfășura o nouă ședință de judecată în dosarul bașcanului de la Comrat, Evghenia Guțul.
Jurnalistul TV8 Andrei Captarenco a fost bruscat și lovit de către simpatizanții bașcanului, care protestau în fața instanței. Cu două zile mai devreme, în timpul unei alte ședințe de judecată în același dosar, o altă jurnalistă a fost intimidată. Măriuța Nistor, de la Ziarul de Gardă, a fost amenințată de către Alexei Lungu, liderul unui partid afiliat lui Ilan Șor.