Există sau nu păsări colibri în Moldova: Ce spune Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
În ultima perioada, cetățenii Republicii Moldova se întreabă dacă există în țara noastră păsări colibri. Totuși, potrivit Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, această întrebare pornește de la o confuzie. De fapt, oamenii confruntă această pasăre cu o specie de insectă ce are un aspect și comportament similar.

Păsările colibri fac parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă cu peste 400 de specii de colibri, răspândite strict pe continentul american, din Alaska până în Țara de Foc. Prin urmare, nu există doar o singură specie de colibri și, cu atât mai mult, acestea nu se află pe continentul european, din cauza că nu au condiții potrivite pentru a trăi, transmite Știri.md, cu referire la sppn.md.
Atunci cu cine le confruntăm?
Deseori, oamenii din Republica Moldova observă, în special în sezonul cald, o specie care seamănă mult cu pasărea colibri. Însă, nu este vorba de aceste specii de păsări exotice, ci de o insectă autentică care se numește: Macroglossum stellatarum.
Această insectă este cunoscută la noi ca „molia colibri” tocmai datorită asemănării cu pasărea ce poartă același nume. Această asemănare se datorează trompei lungi și a modului în care zboară atunci când se hrănește din flori.
Un lucru interesant este faptul că molia colibri are activitate preponderent diurnă. Din acest motiv, insecta poate fi văzută în orice moment al zilei, cu un maxim de activitate la primele ore ale dimineții sau seara. De asemenea, în comparație cu alte molii, această specie se poate hrăni chiar și pe timp de ploaie, întrucât are corpul acoperit de perișori fin ce îi oferă impermeabilitate.
De fapt, putem spune că „molia colibri” îndeplinește pe continentul european același rol pe care păsările colibri le îndeplinesc pe continentul nord-american, respectiv sud-american. Din acest motiv, aceste specii au ajuns să arate oarecum similar între ele, chiar dacă una e insectă, iar cealaltă – pasăre.