Evenimente care scriu istorie: Declanșarea pandemiei de COVID-19
COVID-19 a ajuns în Republica Moldova în martie 2020. Primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a fost confirmat pe data de 7 martie la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit „Cod Portocaliu” la nivel național. Din acest moment, la întoarcerea în țară, toate persoanele erau obligate să respecte regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, completând fișe epidemiologice.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie începând cu 11 martie 2020. La 17 martie, în contextul numărului în creștere al cazurilor de infectare, în Republica Moldova este instituită stare de urgență, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Procesul educațional este trecut pe online, iar orice tip de manifestație în masă este interzisă. Toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. S-au închis toate piețele. Traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră a fost restricționat accesul cetățenilor străini, cu unele excepții.
A fost sistată activitatea unităților de alimentație publică. Cantinele, cafenelele și restaurantele și-au închis ușile pentru clienți. Pandemia nu a ocolit nici biserica - desfășurarea slujbelor în biserici a fost restricționată.
La mijlocul lunii mai, după expirarea stării de urgență, în Republica Moldova se declară stare de urgență în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile.
Sunt aplicate primele amenzi pentru nerespectarea regimului de carantină. La nivel național devine obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale, în spațiile publice închise.
Zilnic sunt raportate câteva sute de cazuri noi de COVID-19. Victimele răpuse de virus sunt preponderent persoane în etate și cele cu comorbidități.
Tot în luna mai, reprezentanții HoReCa și comercianții din piețele Capitalei, nemulțumiți de măsurile restrictive, organizează proteste. Autoritățile decid să relaxeze unele măsuri epidemiologice. Treptat, s-au redeschis și centrele comerciale, însă fără cinematografe, restaurante, cafenele și spații de joacă.
Zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău sunt reluate la 15 iunie 2020.
Spre sfârșitul verii sunt permise mai multe tipuri de activități. Din 1 septembrie, elevii revin la ore cu prezență fizică.
Anul 2020 s-a încheiat cu un bilanț de aproape 145.000 de cazuri de îmbolnăviri și circa trei mii de decese. În toată această perioadă, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită de mai multe ori.
La un an de pandemie, elevii revin la studiile online.
Tot în martie 2021 începe vaccinarea împotriva noului coronavirus, primii fiind imunizați lucrătorii medicali, iar ulterior și populația.
Autoritățile au declarat în nenumărate rânduri că pandemia de COVID-19 este mai mult decât o criză a sănătății. A afectat întreaga țară, având un impact asupra tuturor aspectelor vieții sociale și economice.
La 5 mai 2023, Organizația Mondială a Sănătății declară încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică. Potrivit OMS, de la începutul pandemiei și până în mai 2023, numărul cumulativ de cazuri la nivel mondial depășea 765 de milioane, cu aproape 7 milioane de decese. În Republica Moldova, de la începutul declarării pandemiei de COVID-19 au fost înregistrate peste 620.000 de cazuri de îmbolnăvire, inclusiv 12,1 mii de cazuri de deces.