Evenimente care scriu istorie: Aderarea R. Moldova la Consiliul Europei
Republica Moldova a devenit cel de-al 36-lea stat membru al Consiliului Europei, pe 13 iulie 1995, semnând documentul de aderare la Strasbourg. A fost prima țară din cadrul Comunității Statelor Independente care s-a alăturat Consiliului Europei, angajându-se să respecte valorile fundamentale ale organizației: democrația, statul de drept și drepturile omului.

Principalul obiectiv asumat la momentul aderării a fost realizarea unor reforme profunde ale sistemului instituțional, pentru a construi un sistem democratic care să respecte și să protejeze drepturile fundamentale ale omului, unde legea este fundamentul superior al statului, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Doi ani mai târziu, pe 24 iulie 1997, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, acord internațional menit să apere drepturile omului, democrația și supremația legii. Cetățenii au obținut posibilitatea să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului în situațiile de încălcare a drepturilor consfințite în Convenție.
Un raport pentru anul 2024 precizează că timp de 27 de ani, de când Republica Moldova a ratificat Convenția, Republica Moldova a fost vizată în 616 hotărâri de condamnare, care au evidențiat 812 violări. Cel mai frecvent Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea articolului 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil. Iar statul a achitat reclamanților despăgubiri care se ridică la 23 de milioane de euro.
Consiliul Europei și autoritățile din Republica Moldova desfășoară mai multe proiecte care urmăresc să reducă corupția, să combată spălarea banilor, să sprijine un sistem de justiție corect și eficient și să oprească tratamentele nedrepte sau abuzurile. Respectarea drepturilor minorităților și întărirea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului sunt alte deziderate urmărite.
Republica Moldova a aderat la peste 100 de tratate ale Consiliului Europei. Documentul strategic al dimensiunii de cooperare îl reprezintă Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova. La data de 12 februarie 2025, la Chișinău, a fost lansat Planul de Acțiuni pentru perioada 2025-2028, al patrulea program de acest fel, menit să sprijine reformele democratice. O componentă importantă a noului Plan de Acțiuni este sprijinirea instituțiilor naționale în realizarea angajamentelor care derivă din procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Noile domenii incluse în Plan vizează combaterea traficului de ființe umane, prevenirea consumului de droguri și a adicțiilor, precum și o implicare mai mare a societății civile și a tinerilor în procesul democratic de luare a deciziilor. Planul sprijină autoritățile naționale în abordarea provocărilor generate de crizele regionale și globale și în contracararea efectelor războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.