main logo
493

Europa trebuie să fie gata de o tăiere a exporturilor de gaze ruseşti

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească urgent pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare vechi, scrie Business Magazin, citând Financial Times.

Europa trebuie să fie gata de o tăiere a exporturilor de gaze ruseşti

„Europa trebuie să fie pregătită pentru scenariul în care gazul rusesc este oprit complet. Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât mai clare devin intenţiile Rusiei. Cred că scopul acestor reduceri este să blocheze alimentarea depozitelor europene şi să crească dependenţa faţă de Rusia”, a spus Fatih Birol, şeful AIE, pentru Financial Times, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit lui Birol, decizia din ultima săptămână a Rusiei de a reduce livrările de gaz către ţările europene ar putea fi un precursor al unor noi reduceri, deoarece Moscova încearcă să câştige „un avantaj-cheie” în contextul războiului cu Ucraina.

AIE, care este finanţată în principal de membri ai OCDE, a fost anul trecut unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa în contextul invaziei Ucrainei.

Birol a declarat că măsurile de urgenţă pe care ţările europene le-au luat săptămâna aceasta pentru a reduce cererea de gaze, cum ar fi exploatarea vechilor centrale electrice pe cărbune, sunt justificate de amploarea crizei, în ciuda preocupărilor legate de creşterea emisiilor de carbon.

Creşterea exploatării cărbunelui va fi „temporară” şi va contribui la menţinerea rezervelor de gaz pentru încălzire în timpul iernii, a spus Birol.

Orice emisii suplimentare de CO₂ provenite din arderea cărbunelui vor fi compensate de o accelerare a planurilor Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a creşte producţia de energie din surse regenerabile.

Totuşi, măsurile luate până în prezent ar putea să nu fie suficiente, iar oprirea definitivă a fluxurilor de gaz rusesc încă ar putea avea efecte devastatoare.

„Raţionalizarea gazului ar putea fi o posibilitate reală dacă Rusia reduce în continuare exporturile”, a mai spus specialistul.

Ţări precum Suedia, Danemarca, Germania şi Austria au anunţat deja prima etapă a planurilor de urgenţă în privinţa aprovizionării cu gaze, însă niciuna dintre aceste naţiuni nu a pus încă problema raţionalizării.

Europa a reuşit să-şi reducă depedenţa de gazul rusesc până la pragul de 20%, însă pentru această reuşită şi-a folosit majoritatea opţiunilor de diversificare a aprovizionării energetice.

Faith Birol consideră că în această situaţie, Europa trebuie să amâne cât mai mult închiderea centralelor nucleare. Germania s-a confruntat cu cele mai multe critici în acest sens, pentru decizia sa de a închide ultima sa centrală în mijlocul unui haos energetic. Pentru Berlin, problemele tehnice şi de siguranţă a acelei facilităţi sunt prea mari pentru a mai putea rămâne deschisă.

Specialiştii sunt de părere că dacă pe viitor guvernele nu vor lua măsuri decisive pentru eliminarea sau reducerea semnificativă a consumului de combustibili fosili, lumea va continua să se confrunte în continuare cu fluctuaţii periculoase pentru aceste surse de energie.

„Volatilitatea extremă de pe piaţa energiei va exista şi în viitor dacă guvernele nu încep să-şi folosească banii pentru a face posibilă tranziţia către energia verde”, a mai spus Birol.

Europa şi-a redus dependenţa de gazul rusesc la aproximativ 20% din totalul livrărilor în contextul crizei din Ucraina, de la nivelul anterior de aproximativ 40%, potrivit companiei de consultanţă ICIS. Cu toate acestea, UE a început să folosească alte opţiuni pentru diversificarea aprovizionărilor, cum ar fi importurile pe cale maritimă de GNL.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării