main logo
21697

Este normal să te distrezi în timpul războiului? Ce răspund ucrainenii

În timp ce războiul persistă, ucrainenii din întreaga țară luptă pentru un echilibru între normalitate și realitatea dură care a ajuns să le definească viața începând cu februarie 2022.

Este normal să te distrezi în timpul războiului? Ce răspund ucraineniiFoto: The Kyiv Independent

În ciuda frecventelor atacuri cu rachete și drone, locuitorii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, își continuă viața pentru a contribui la redresarea economică a țării, afectată de conflictul cu Rusia, transmite Știri.md, cu referire la tv8.md. 

„Este în regulă să trăiești bucurie în vremuri grele, mai ales când realizezi că fiecare moment ar putea fi ultimul”, a declarat Maryna Hrachova, care lucrează la Muzeul Literar din Harkov.

Hrachova subliniază importanța evenimentelor și concertelor în timpul războiului, oferind ucrainenilor o pauză de la sirenele de raid și explozii. Acestea transmit și un semn puternic că locuitorii nu vor capitula în fața Rusiei. 

Situat în vestul Ucrainei, orașul Cernăuți rămâne printre locurile mai sigure, interceptând doar o rachetă și un atac cu dronă din februarie 2022. Cu străzi pietonale pline de viață, restaurante și muzicieni de stradă, unele persoane se întreabă dacă se află într-o țară în război. 

Cu toate acestea, pentru mulți locuitori, viața normală este un lux, având în vedere implicarea familiilor lor în Forțele Armate. Există actualizări săptămânale pe canalele locale Telegram despre locuitorii din regiunea Cernăuți uciși în luptele din prima linie. 

Serhiy s-a înrolat în Garda Națională la doar două zile după declanșarea invaziei ruse. Chiar dacă se află acum în Kiev, gândurile sale sunt mereu la linia frontului. Indiferent dacă se plimbă în parc cu prietena sa sau se află la restaurant, el nu poate să nu se gândească la camarazii săi aflați în mijlocul focului de artilerie inamică sau cei care stau în șanțuri cu noroi, mâncând conserve cu cuțite murdare.

Yelizaveta, voluntară cu soțul în prima linie, exprimă îngrijorarea că războiul a devenit o „rutină, ca și o cafea de dimineață” pentru unii ucraineni. Ea subliniază faptul că cea mai dificilă parte este când civili nu realizează că conflictul ar putea ajunge la casele lor. 

Ca soție de militar, Yelizaveta mărturisește că este greu să-și distragă atenția de la gândurile despre soțul ei, mereu așteptând un apel, indiferent unde se află sau cât de mult se distrează cu prietenii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării