main logo
5479

Eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei: Care sunt simptomele

Denumită și sindromul „obrajilor pălmuiți”, eritemul de cauză infecțioasă se manifestă sub forma unui exantem la nivelul feței care oferă pielii o colorație roșiatică specifică.

Eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei: Care sunt simptomele

Această boală cu denumire uşor amuzantă face parte dintr-o serie de boli contagioase, alături de bolile copilăriei, fiind a cincea afecţiune din grupul patologiilor care au ca manifestare vizibilă comună erupţia cutanată. Medicul pediatru Irina Secu ne vorbește despre cauze și simptome, dar și la ce trebuie să fie atenți părinții, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md

„Eritemul infecțios - capcana de diagnostic între maladie infecțioasă și alergii. Este provocat de parvovirus b19 sau mai numim a cincea boală a copilăriei. Semne de viroză: nas înfundat, rinoree, faringită”, a menționat Irina Secu.

Boala debutează cu febră şi cu o erupţie cutanată pe obraji, care durează aproximativ patru zile.

„Vorbim de eritem, roșeață intensă a obrajilor, „boala obrajilor pălmuiți”, apoi treptat aceste erupții se pot răspândi pe membrele superioare, inferioare, torace, spate. Pot provoca disconfort și prurit”, afirmă medicul pediatru.

Boala se poate preveni doar prin măsurile generale de expunere în comunitate: evitarea aglomerațiilor, a persoanelor bolnave. De cele mai multe ori se vindecă repede și complet, însă complicații pot apărea și în funcție de statusul imun al fiecărui copil.

„Se recomandă lichide din abundență, simptomatic igiena nazală și antihistaminice în caz de prurit al erupțiilor. Important de reținut că este o infecție care nu duce la complicații și se tratează simptomatic sau se va rezolva spontan în decurs de 14 zile. Copilul nu mai este contagios din momentul în care a apărut eritemul pe obraji, perioada de contagiozitate a fost cu câteva zile înainte de erupții, astfel deja nu are rost să izolam copilul”, adaugă ea.

Sub nicio formă nu se tratează cu antibiotice, deoarece cauza bolii este un virus, şi nu o bacterie. În ceea ce privește complicațiile infecției cu parvovirusul uman, acestea apar în cazul persoanelor cu anumite forme de anemie, cum ar fi anemia în seceră sau anemia hemolitică.

„Pentru confirmare se va efectua examenul fizic al pacientului, la necesitate se vor indica teste de confirmare a bolii pentru a face un diagnostic diferențiat”, a mai spus medicul pediatru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării