main logo
928

Era imitatorilor. Expert: Moldova are criză de caractere, nu de opinii

Într-o analiză publicată online, lectorul universitar și expertul în marketing digital și branding, Ivan Faina, critică tendințele actuale din societate, în special influența excesivă a algoritmilor, a trendurilor și a gândirii colective asupra oamenilor, mai ales în R. Moldova.

Era imitatorilor. Expert: Moldova are criză de caractere, nu de opiniiColaj: Știri.md

El avertizează că „nu mai gândim, ci imităm” și că umanitatea ar trebui să devină o formă de rezistență în era tehnologiei omniprezente, transmite Știri.md.

„Foarte puțini oameni mai au o părere proprie. Și mai puțini au curajul să o apere”, notează Ivan Faina, explicând că tot mai mulți oameni își însușesc fără discernământ opiniile altora, trendurile sau vocile mai „gălăgioase sau mai frumoase”.

Potrivit expertului, suntem „antrenați” de trei mari „profeți digitali” care, deși ar trebui să ne educe, nu reușesc să ne facă mai înțelepți. Aceștia sunt:

  • Google - „ne educă (ar trebui să ne educe), dar nu ne face mai înțelepți”;
  • Facebook - „ne învață să comunicăm, dar nu să spunem ceva”;
  • Amazon - „ne învață să cumpărăm, dar nu să ne întrebăm „de ce”?”.

Acestora li se adaugă, spune Faina, un al patrulea „profet” – Inteligența Artificială, pe care o numește un „fel de Dumnezeu care răspunde instant”.

„Probabil, am avut nevoie de un Dumnezeu care ne răspunde la tot, aici și acum. Dar tocmai de-aia — trebuie să învățăm din nou să fim oameni”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, gândirea proprie a devenit un act de curaj, dar și un risc personal.

„Fii pregătit să fii înjurat și gata oricând să-ți tragă cu parul în cap. Îndoiala e o formă de inteligență. Tăcerea, uneori, cea mai mare formă de prezență. Nu trebuie să fim mai buni decât AI-ul. Trebuie să fim mai vii decât el”, afirmă Faina.

Expertul constată că în Republica Moldova nu lipsește opinia, ci curajul și verticalitatea.

Totodată, el critică și clasa politică sau decidenții care, în opinia sa, sunt oameni care „nu simt, nu creează, nu asumă”, dar „reacționează, mimează, repetă și infectează” - asemenea unor algoritmi.

„Într-o țară obosită de iluzii, singura salvare e să începem să ascultăm oamenii care chiar știu ce fac. Nu cei care au învățat ce să zică - ci cei care au trăit și muncit ceea ce spun”, mai spune el.

La final, Faina critică superficialitatea cu care se aleg liderii, inclusiv la nivel local, făcând referire la Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil și că a fugit de la fața locului, care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale la Boldurești, Nisporeni, 47,21%.

„Nu mai merge cu „ăsta pare de treabă” sau „a făcut ce a făcut, da e bun primar” (noroc, Boldurești!). Altfel, rămânem conduși de cei care au învățat democrația... de pe TikTok”, a conchis Ivan Faina.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării