main logo
1109

Elevii din Moldova, încurajați să-și transforme ideile în afaceri sociale

Tinerii din Parteneriatul Estic, care au idei curajoase pentru a schimba comunitățile lor în bine sunt încurajați să-și transforme ideile în afaceri sociale. Prin programul EU4Youth, unii dintre ei au avut această ocazia, chiar de pe băncile școlii.

Elevii din Moldova, încurajați să-și transforme ideile în afaceri

În loc să creeze proiecte doar pe hârtie, aceștia au venit cu soluții concrete pentru problemele din jur: de la reciclarea deșeurilor și ambalaje durabile, până la susținerea elevilor cu cerințe educaționale speciale sau promovarea meșteșugurilor locale. În fiecare caz, produsul final a fost însoțit de o misiune socială cu impact pozitiv asupra comunității, transmite Știri.md.

Zeci de astfel de inițiative s-au întâlnit recent la Chișinău, în cadrul conferinței internaționale „Afaceri Sociale Școlare în Acțiune”, care a reunit peste 150 de participanți din Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina – elevi, profesori, antreprenori, mentori și reprezentanți ai organizațiilor implicate în program. 

La eveniment, organizat de EcoVisio, în cadrul programului EU4Youth, tinerii și-au prezentat afacerile, au discutat provocările întâlnite și au explorat idei de colaborare peste granițe.

Dalia Krapavickaitė, manager de proiect senior al Diviziei Proiecte de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională, CPVA a menționat că prin programul EU4Youth s-a propus să se oferim tinerilor instrumente reale pentru a-și construi viitorul.

„Antreprenoriatul social le dă șansa să-și transforme preocupările pentru comunitate în acțiuni concrete, cu impact direct. Acest proiect demonstrează că, indiferent de contextul socio-economic, tinerii din Parteneriatul Estic au energia, ideile și curajul necesar pentru a produce schimbare. Noi suntem aici pentru a le susține parcursul – de la o idee într-o sală de clasă, la o inițiativă care poate inspira o întreagă regiune”, a subliniat Dalia Krapavickaitė.

Antreprenoriat social din timpul școlii – idei transformate în produse cu impact real

Pe lângă expozițiile tinerilor din Armenia, Georgia și Ucraina, șase școli cu profil profesional-tehnic din Moldova și-au prezentat produsele în cadrul târgului și au povestit despre experiența lor de a iniția o afacere socială chiar de pe băncile școlii, în cadrul proiectului „Promovarea antreprenoriatului social al tinerilor și a abilităților practice de management în Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia prin intermediul Societăților Sociale de Studenți inovatoare (SSC)”.

● IP Colegiul Tehnic Agricol din Soroca - Întreprinderea Socială Studențească „ECOImpact” realizează și comercializează produse din fier. Componenta socială a întreprinderii se bazează pe promovarea soluțiilor ecologice (grijă de mediu) pentru comunitate.

● Școala Profesională Ungheni - Întreprinderea Socială Studențească „MetalRecicArt - De la Deșeuri la Creații” dezvoltă produse prin reprocesarea metalului din obiecte vechi, de exemplu, căușe, grătare etc. Chiar dacă sunt la început de drum, elevii au reușit deja să exporte primele produse în Italia și Germania.

● IP „Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul - Întreprinderea Socială Studențească „EcoCreate-33” produce pungi personalizate din hârtie. Componenta socială a întreprinderii se bazează pe înlocuirea pungilor din polietilenă cu cele reutilizabile din hârtie.

● IP Școala Profesională Căușeni - Întreprinderea socială studențească „PROsocial” produce articole din lemn, suveniruri, jucării educaționale, produse personalizate etc.

● IP Școala Profesională din Cupcini, Edineț - Întreprinderea Socială Studențească „StudioCreativSocial” oferă servicii de fotografiere, editare, imprimare a documentelor și fotografiilor. Componenta socială a întreprinderii se bazează pe susținerea și integrarea elevilor cu CES.

● IP Liceul Teoretic din Cazaclia, UTA Găgăuzia - Întreprinderea Socială Studențească „Лоскутный рай” intenționează să producă și să vândă produse cusute manual din materiale pentru reciclare.

Pentru profesorii implicați, rolul de mentor a fost o provocare importantă: să îi încurajeze pe elevi să aibă încredere în ei înșiși, să încerce lucruri noi și să învețe din greșeli. Astfel, au creat un mediu în care tinerii se simt liberi să găsească singuri soluții și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a crea proiecte sociale de succes.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării