main logo
1606

Elevi: Toaleta din curte e oribilă. Câte WC-uri noi vor apărea în școli

În anul 2021, în plină perioadă pandemică, în Republica Moldova sunt sute de şcoli cu toalete în curte şi igienă neconformă.

Elevi: Toaleta din curte e oribilă. Câte WC-uri noi vor apărea în școliFoto: realitatea.md

Rezultatele unui sondaj realizat de Amnesty International Moldova arată că 40% dintre elevi spun că toaleta şcolii este oribilă. Autorităţile locale nu reuşesc să soluţioneze aceste probleme din cauza resurselor financiare limitate. 

De altă parte, această stare de lucruri reprezintă o încălcarea gravă a drepturilor copiilor la un mediu sigur de învăţare, mai ales pe timp de pandemie, transmite Știri.md cu referire la Trm.md.

Una dintre şcolile cu toaletă afară este gimnaziul din satul Isacova, raionul Orhei. Instituţia are câteva secţiuni repartizate pentru fete, băieţi şi profesori, toate într-o stare deplorabilă.

„-Atunci când vrei la toaletă să te duci, nu îţi creează disconfort că e în afara instituţiei? - Nu! - Te-ai obişnuit cu această situaţie? - M-am obişnuit şi mă simt bine, nu e nimic rău!”.

„Noi deja ne-am deprins. Iarna e frig, dar mergem, mergem. - Se întâmplă să vă abţineţi numai ca să nu vă duceţi pe frig? - Da, este uneori!”.

„Creează puţin disconfort, adică e foarte frig afară şi uneori nu ştiu, ne abţinem de la asta, să plecăm la wc. Ar trebui să fie schimbări”, spun elevii.

Potrivit directorului instituţiei, Aurica Frătescu, şcoala a fost dată în exploatare acum trei decenii. Conform proiectului, clădirea avea două puncte sanitare în interior. Pe parcursul anilor reţelele de canalizare s-au uzat, iar copiii au fost nevoiţi să folosească un grup sanitar situat în spatele curţii.

„Cu ajutorul consiliului raional doi ani în urmă am început reparaţia la primul etaj a unui WC. E o suprafaţă destul de mică unde pot să încapă doar copiii claselor primare. Aşa am decis noi cu colegii şi cu părinţii, pentru că copiilor mici, într-adevăr le este frig când, de aceea toţi se duc la WC în interior. 

Clasele mari se duc afară, din păcate, pentru că în sat nu este sistem de canalizare ca şi noi să putem construi o hazna cum se cade, ca să putem să facem reparaţia capitală în şcoală”, spun Aurica Frătescu, directoarea Gimnaziului din Isacova.

Potrivit autorităţilor centrale, problema lipsei toaletelor în interior în instituţiile de învăţământ va fi soluţionată gradual. Din 2018 până acum, pentru reparaţia blocurilor sanitare în şcoli erau alocate anual, din bugetul de stat, cinci milioane de lei. Acest fond a fost suplimentat pentru anul viitor cu 20 de milioane de lei.

„Ca să înţelegem până acum pe an se reconstruiau cam în jur la 17-20 de instituţii. Respectiv, dacă acum s-au majorat de cinci ori, noi ne aşteptăm ca 85 de instituţii pe an reparate din sursele care sunt expres prevăzute pentru asta în noul buget. 

Mai departe noi acum suntem în discuţii cu Banca Mondială, cu un proiect care ar finanţa anume WC în şcoli şi anume construcţiile de WC unde ele nu sunt”, spune Eugen Sinchevici, deputat PAS.

Conform unui sondaj realizat de către Amnesty International Moldova, 343 de elevi din diferite instituţii de învăţământ au avut posibilitatea să completeze anonim un chestionar în care şi-au exprimat opinia despre condiţiile igienice şi sanitare în şcoli.

„Rezultatele sondajului le considerăm îngrijorătoare şi alarmante. Mai mult de jumătate din elevi au afirmat că toaleta lor este oribilă şi evită să meargă acolo. De asemenea, elevii ne-au spus că în toaleta lor nu este hârtie igienică, nu este săpun, în toaletă este frig, este întuneric. 

Pur şi simplu se tem să meargă la toaletă. Iată de ce am prezentat rezultatele sondajului autorităţilor. Sperăm ca problema să fie rezolvată. Nu considerăm că este o problemă de bani, este o problemă de prioritate”, spune Iulia Nazaria, coordonatoare de programe.

Datele obţinute în cadrul sondajului mai arată că 87% din toalete nu sunt adaptate pentru copii cu necesităţi speciale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării